Ciasto jagodowe

Ciasto jagodowe

 

19 sierpnia 2023 Zdjęcie - Ciasto jagodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Choć sezon na jagody już się skończył, ale nie na ciasto jagodowe, które zawsze można przygotować dzięki konfiturze jagodowej i delektować się przez cały rok.

Jeszcze lepiej, gdy w spiżarni mamy zapasy jagód w słoiczkach, które z pewnoscią można zastąpić i ciasto jagodowe będzie jeszcze lepsze.

Pysznie wilgotne, z dużą iloscią jagód o lekko granatowym kolorze, to mój ulubiony przepis na ciasto z jagodami. Spróbuj i TY !

Zdjęcie - Ciasto jagodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCiasto jagodowe

Składniki na ciasto jagodowe:

  • 300 g konfitury jagodowej lub jagód
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki kawasnej smietany 18%
  • 1/4 szklanki oleju kujawskiego
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej /opcjonalnie/
  • cukier puder do posypania

Zdjęcie - Ciasto jagodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCiasto jagodowe

Jak przygotować ciasto jagodowe?

Jajka zmiksować z cukrami, mlekiem, smietaną, olejem i skórką pomarańczową.

Mąkę z solą, proszkiem i sodą wymieszać i przesianą dodać do płynnej masy.

Nie mieszając jeszcze dodać jagody, jesli mają dużo soku należy odsączyć, choć i tak ciasto się zabarwi.

Dopiero po dodaniu jagód delikatnie wymieszać wszystkie składniki.

Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto jagodowe, wyrównując wierzch.

Piec w 180’C przez 40 minut lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto jagodowe jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.

Zdjęcie - Ciasto jagodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCiasto jagodowe

Smacznego !

 

 

Kategorie przepisów