Ciasto jagodowe
![Ciasto jagodowe](/obrazek/duze/ciasto-jagodowe-492857.jpeg)
19 sierpnia 2023
Choć sezon na jagody już się skończył, ale nie na ciasto jagodowe, które zawsze można przygotować dzięki konfiturze jagodowej i delektować się przez cały rok.
Jeszcze lepiej, gdy w spiżarni mamy zapasy jagód w słoiczkach, które z pewnoscią można zastąpić i ciasto jagodowe będzie jeszcze lepsze.
Pysznie wilgotne, z dużą iloscią jagód o lekko granatowym kolorze, to mój ulubiony przepis na ciasto z jagodami. Spróbuj i TY !
Ciasto jagodowe
Składniki na ciasto jagodowe:
- 300 g konfitury jagodowej lub jagód
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody spożywczej
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki cukru drobnego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki kawasnej smietany 18%
- 1/4 szklanki oleju kujawskiego
- 2 duże jajka
- 1 łyżka startej skórki pomarańczowej /opcjonalnie/
- cukier puder do posypania
Ciasto jagodowe
Jak przygotować ciasto jagodowe?
Jajka zmiksować z cukrami, mlekiem, smietaną, olejem i skórką pomarańczową.
Mąkę z solą, proszkiem i sodą wymieszać i przesianą dodać do płynnej masy.
Nie mieszając jeszcze dodać jagody, jesli mają dużo soku należy odsączyć, choć i tak ciasto się zabarwi.
Dopiero po dodaniu jagód delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto jagodowe, wyrównując wierzch.
Piec w 180’C przez 40 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto jagodowe jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.
Ciasto jagodowe
Smacznego !