Ciasto jagodowe z bezą
To ciacho upiekłam już trzeci raz. Oryginał znalazłam w książce "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd". Od tego czasu przepis uległ paru drobnym modyfikacjom w proporcjach i ostatecznie uważam go za wyjątkowo dobre ciasto :)
CIASTO JAGODOWE Z BEZĄ:
kruchy spód:
200g mąki,
100g masła,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
2 żółtka
nadzienie:
200ml wody,
czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
czubata łyżka cukru,
450g jagód
beza:
2 białka,
5 łyżek cukru pudru
Masło posiekać razem z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto (gdyby był z tym problem, można dodać jeszcze odrobinę zimnej wody). Schłodzić w lodówce przez godzinę, po czym rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm, ponakuwać widelcem i upiec w 200 stopniach na złoto. Wyjąć ciasto, a temperaturę zmniejszyć do 170 stopni i ustawić na grzanie od góry.
W rondlu wymieszać wodę z cukrem i mąką ziemniaczaną, zagotować cały czas intensywnie mieszając, a gdy zgęstnieje, wrzucić oczyszczone jagody i dokładnie wymieszać, żeby całe pokryły się tym "kisielem". Wyłożyć nadzienie na ciasto i wyrównać wierzch.
Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając, dodawać stopniowo po łyżce cukru pudru, aż piana będzie elastyczna i lśniąca. Za pomocą szprycy lub woreczka spożywczego zrobić na cieście kratkę z piany. Zapiec w piekarniku jeszcze przez chwilę, aż beza zacznie się rumienić.
CIASTO JAGODOWE Z BEZĄ:
kruchy spód:
200g mąki,
100g masła,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
2 żółtka
nadzienie:
200ml wody,
czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
czubata łyżka cukru,
450g jagód
beza:
2 białka,
5 łyżek cukru pudru
Masło posiekać razem z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto (gdyby był z tym problem, można dodać jeszcze odrobinę zimnej wody). Schłodzić w lodówce przez godzinę, po czym rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm, ponakuwać widelcem i upiec w 200 stopniach na złoto. Wyjąć ciasto, a temperaturę zmniejszyć do 170 stopni i ustawić na grzanie od góry.
W rondlu wymieszać wodę z cukrem i mąką ziemniaczaną, zagotować cały czas intensywnie mieszając, a gdy zgęstnieje, wrzucić oczyszczone jagody i dokładnie wymieszać, żeby całe pokryły się tym "kisielem". Wyłożyć nadzienie na ciasto i wyrównać wierzch.
Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając, dodawać stopniowo po łyżce cukru pudru, aż piana będzie elastyczna i lśniąca. Za pomocą szprycy lub woreczka spożywczego zrobić na cieście kratkę z piany. Zapiec w piekarniku jeszcze przez chwilę, aż beza zacznie się rumienić.