Ciasto Jack Daniel's
Ratunku, niech ktoś wreszcie przywoła wiosnę.....moje akumulatory zużyły już całkowite zapasy. Poszukiwania rezerw energetycznych zawsze prowadzą mnie do kuchni, to moja ostatnia deska ratunku. Jak zawsze z opresji ratuje mnie czekolada, tym razem wzmocniona procentami. Szperając po spiżarnianych zapasach, w poszukiwaniu dodatków odnalazłam promyczek nadziei, skrzętnie ukryte późno-letnie zbiory - suszone wiśnie, ich widok natychmiast przywołał wspomnienia minionych wakacji. Nie zastanawiałam się długo nad ich zastosowaniem, swoim skoncentrowanym, kwaskowatym smakiem doskonale przełamią intensywność gorzkiej czekolady.
Składniki na formę o śr 24 cm Czas przygotowania: 60 min
400 g cukru
400 g mąki
250 g masła
4 łyżki naturalnego kakao
350 ml whisky Jack Daniels
2 jajka
250 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa :
150 g białej czekolady
2 łyżki śmietany 30%
150 g suszonych wiśni można zastąpić żurawiną
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tortownicę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia
2. Masło, kakao, whisky podgrzewamy w rondelku do zagotowania, odstawiamy i studzimy
3. Mąkę mieszamy z cukrem, wlewamy ostudzoną mieszaninę
4. Miksujemy całość mikserem, dodajemy jajka, mleko, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy
5. Ciasto wylewamy do przygotowanej tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 50 min - do tzw suchego patyczk
6. Polewa - połamaną w kosteczkę czekoladę i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy mieszaniną zimne ciasto, posypujemy posiekanymi suszonymi wiśniami Słodko-wystrzałowy duet!