Ciasto jabłkowo-jagodowe

Zdjęcie - Ciasto  jabłkowo-jagodowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

200 g mąki pszennej

100 g cukru

2 jajka

100 ml oleju - słonecznikowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

2-3 jabłka pokrojone w kostkę, posypane cynamonem oraz mrożone jagody

cukier puder do posypania ciasta

Jajka zmiksowałam z cukrem a następnie do masy dodawałam na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i solą oraz olejem. Miksowałam aż powstała gładka masa. Na koniec dodałam ekstrakt waniliowy, wymieszałam i ciasto wylałam do okrągłej formy (21 cm) wysmarowanej masłem. Z wierzchu posypałam owocami.

Piekłam około 60 minut w 170 stopniach C - ciasto jest gotowe kiedy wetknięty w nie patyczek po wyciągnięciu jest czysty. Za bardzo przypiekły mi się jagody - aczkolwiek zdania są tu podzielone ;-) W każdym bądź razie lepiej wysypać najpierw jagody a potem jabłka.

Przestudzone można posypać cukrem pudrem.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy