Ciasto jabłkowe

Dzisiejsze ciasto jabłkowe przygotujecie zaledwie z kilku składników, jest wilgotne, zbite, aromatyczne i mocno jabłkowe. Przypomina mi nieco ciasto marchewkowe. Możecie dodać dowolne ulubione bakalie i przyprawy, żeby smakowała tym co lubicie. Piekła je moja mama z jabłek, które zbieraliśmy w ogrodzie u mojej Babci, a przepis dostaliśmy od naszej sąsiadki – pani Małgosi. Ze wszystkich przetworów, dżemów czy kompotów, to właśnie ciasto było moim ulubionym sposobem na wykorzystanie tych wszystkich owoców. Dzisiejsze ciasto jabłkowe piekłam w prostokątnej blaszce o wymiarach 35×24 cm.

Jeśli cały rok czekacie na jesienne owoce to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami, drożdżowe ze śliwkami, szybką jesienną jaglankę, tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami.

Zdjęcie - Ciasto jabłkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

400 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka przypraw korzennych (ja dałam cynamon i mielone goździki, można dać też przyprawę do piernika)
600 g jabłek, ok. 5 sztuk (ważymy obrane i potarte)
1 szklanka cukru (dajcie nieco więcej jeśli Wasze jabłka nie są zbyt słodkie)
1 szklanka oleju
2 jajka
200 g bakalii (u mnie rodzynki, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, żurawina)

Ciasto jabłkowe – jak to zrobić?

Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. 600 g potartych jabłek to 5 średniej wielkości sztuk, nie trzeba tego ważyć co do grama.

Zdjęcie - Ciasto jabłkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto jabłkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do potartych jabłek dodajemy ulubione bakalie, ja dałam mieszankę studencką (rodzynki, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, żurawina), przyprawy korzenne (u mnie cynamon i mielone goździki) i cukier. Całość mieszamy i odstawiamy na 20 minut. W tym czasie jabłka powinny puścić sok.

Zdjęcie - Ciasto jabłkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto jabłkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto jabłkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do jabłek dodajemy mokre składniki: olej i jajka. Mieszamy do połączenia. Dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną i jeszcze raz mieszamy całość.

Zdjęcie - Ciasto jabłkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto jabłkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto jabłkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przekładamy do blaszki (nie trzeba wykładać jej papierem do pieczenia). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok. 1 godzinę. Jeśli Wasza blaszka jest tak duża, jak moja tutaj warto po ok. 50 min. sprawdzić czy ciasto już się upiekło.

Zdjęcie - Ciasto jabłkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotowe ciasto podajemy posypane cukrem pudrem. Znacznie łatwiej je pokroić, kiedy nie jest już ciepłe.

Zdjęcie - Ciasto jabłkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto jabłkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto jabłkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka Magdy Gessler

Szarlotka Magdy Gessler

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto z musem jabłkowym
2

Ciasto z musem jabłkowym

napiecyku napiecyku
napiecyku

Szarlotka Apple Pie

Szarlotka Apple Pie

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Szarlotka kokosowa

Szarlotka kokosowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Szarlotka z bezową pianką

Szarlotka z bezową pianką

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Jabłecznik z pianką i kruszonką
1

Jabłecznik z pianką i kruszonk…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka