Ciasto Izaura

Ciasto Izaura


Zdjęcie - Ciasto Izaura - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilkoma
nazwami np. kołderka, poduszkowiec, cielaczek.
Nie ważne jakby się nazywało, to po prostu murzynek z serem :)


Składniki na ciasto Izaura:

Ciasto:
2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki dżemu lub powideł
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka sody

Masa serowa:
800 g sera (użyłam Mój ulubiony z Wielunia, jak dla mnie najlepszy)
3/4 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju


Polewa:
1 tabliczka czekolady mlecznej
4-5 łyżek śmietanki 30 %

Jak wykonać ciasto Izaura?


Jajka ubić z cukrem, dodać kakao i dżem. Zmiksować i dodać mąkę, sodę, mleko
i olej. Wszystko razem ponownie zmiksować.
Wylać na blaszkę wysmarowaną margaryną
i posypaną bułką tartą, lub wyłożoną papierem do pieczenia.


Przygotować ser.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser. Zmiksować, następnie dodać mąkę i olej.
Wszystko ponownie zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek
i delikatnie wymieszać łyżką.
Masę serową wykładać łyżką na wcześniej przygotowane ciasto.




Zdjęcie - Ciasto Izaura - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni
i piec 45-50 minut.

Po wyłączeniu piekarnika zostawiam w nim ciasto na godzinę, następnie uchylam piekarnik i zostawiam ciasto do wystudzenia.

Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka, dodać śmietankę i chwilę podgrzać żeby czekolada zaczęła się rozpuszczać. Mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka polewa.



Zdjęcie - Ciasto Izaura - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto Izaura - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Kategorie przepisów