Ciasto galaretkowiec

Ciasto galaretkowiec to leciutki jak pianka deser z dużą ilością galaretek w przeróżnych smakach. Przepis jest mało skomplikowany i wykonuje się go błyskawicznie. Doskonały na lato ozdobiony świeżymi owocami.

Masę piankową wykonujemy na bazie gęstego jogurtu greckiego oraz ubitej śmietanki. Oczywiście można wykonać na samym jogurcie, ale konsystencja będzie o wiele cięższa. Kremówka napowietrza i sprawia, że konsystencja jest delikatniejsza.

Do ciasta dodałam trzy galaretki o smaku: agrestowym, truskawkowym i wiśniowym. W przypadku smaków możesz dowolnie zmieniać i dodawać swoje ulubione smaki. Całość udekorowałam malinami i porzeczkami, dzięki czumu uzyskała słodko-kwaśny smak, który uwielbiam.

Ciasto galaretkowiec będzie idealny dla osób, które uwielbiają bardzo delikatne desery. Leciutka pianka, galaretki i świeże owoce. Przepyszne wariacja na lato.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Zdjęcie - Ciasto galaretkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO GALARETKOWIEC

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 galaretki np. truskawkowa, agrestowa, wiśniowa
  • 900 ml gorącej wody
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny*
  • 1/3 szklanki zimnej wody

DODATKOWO:

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • owoce do dekoracji na wierzch np. maliny, porzeczki

* żelatynę możesz zamienić np. na przeźroczystą galaretką, dodając rozpuszczoną w 300 ml gorącej wody i ostudzoną wymieszać z ubitą kremówką

Każdą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, studzimy i wkładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia.
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilę podgrzewamy np. w mikrofali (nie doprowadzając do wrzenia). Zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie delikatnie łączymy z jogurtem. Dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę.
Galaretki kroimy na dosyć duże kawałki. Dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Na dno tortownicy o śr. 24-26 cm układamy biszkopty, wykładamy masę i wyrównujemy wierzch. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Dekorujemy wierzch świeżymi owocami.

Zdjęcie - Ciasto galaretkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto galaretkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto galaretkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Śmietanowiec z galaretką
2

Śmietanowiec z galaretką

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Morele maślano-cynamonowe

Morele maślano-cynamonowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Mus jabłkowy
1

Mus jabłkowy

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Szybki deser z mascarpone, jogurtem, nutellą, owocami i biszkoptami
3

Szybki deser z mascarpone, jog…

Beti Beti
kruche babeczki

Kokosowa panna cotta z zieloną herbatą matcha i sosem malinowym
1

Kokosowa panna cotta z zieloną…

food² food²
Food Square

Kremowe mini deserki z malinami

Kremowe mini deserki z malinam…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Przepisy z tych kategorii

Kakaowy sernik bez sera z porzeczkami

Kakaowy sernik bez sera z porz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto z wiśniami (albo co tam za owoce masz pod ręką;)
1

Ciasto z wiśniami (albo co tam…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Beza pavlova z porzeczkami

Beza pavlova z porzeczkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kremowe mini deserki z malinami

Kremowe mini deserki z malinam…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Szybki deser z borówkami i jogurtem

Szybki deser z borówkami i jog…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Tarta tutti frutti z kremem mascarpone

Tarta tutti frutti z kremem ma…

Kasia Kasia
Pełny talerz