Ciasto galaretkowiec

Ciasto galaretkowiec to leciutki jak pianka deser z dużą ilością galaretek w przeróżnych smakach. Przepis jest mało skomplikowany i wykonuje się go błyskawicznie. Doskonały na lato ozdobiony świeżymi owocami.

Masę piankową wykonujemy na bazie gęstego jogurtu greckiego oraz ubitej śmietanki. Oczywiście można wykonać na samym jogurcie, ale konsystencja będzie o wiele cięższa. Kremówka napowietrza i sprawia, że konsystencja jest delikatniejsza.

Do ciasta dodałam trzy galaretki o smaku: agrestowym, truskawkowym i wiśniowym. W przypadku smaków możesz dowolnie zmieniać i dodawać swoje ulubione smaki. Całość udekorowałam malinami i porzeczkami, dzięki czumu uzyskała słodko-kwaśny smak, który uwielbiam.

Ciasto galaretkowiec będzie idealny dla osób, które uwielbiają bardzo delikatne desery. Leciutka pianka, galaretki i świeże owoce. Przepyszne wariacja na lato.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Zdjęcie - Ciasto galaretkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO GALARETKOWIEC

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 galaretki np. truskawkowa, agrestowa, wiśniowa
  • 900 ml gorącej wody
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny*
  • 1/3 szklanki zimnej wody

DODATKOWO:

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • owoce do dekoracji na wierzch np. maliny, porzeczki

* żelatynę możesz zamienić np. na przeźroczystą galaretką, dodając rozpuszczoną w 300 ml gorącej wody i ostudzoną wymieszać z ubitą kremówką

Każdą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, studzimy i wkładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia.
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilę podgrzewamy np. w mikrofali (nie doprowadzając do wrzenia). Zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie delikatnie łączymy z jogurtem. Dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę.
Galaretki kroimy na dosyć duże kawałki. Dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Na dno tortownicy o śr. 24-26 cm układamy biszkopty, wykładamy masę i wyrównujemy wierzch. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Dekorujemy wierzch świeżymi owocami.

Zdjęcie - Ciasto galaretkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto galaretkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto galaretkowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Śmietanowiec z galaretką
2

Śmietanowiec z galaretką

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto malinowy król

Ciasto malinowy król

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami

Sernik na zimno z białą czekol…

food² food²
Food Square

Serniczek w szklance z galaretką

Serniczek w szklance z galaret…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Babeczki z wiśniami i lukrem malinowym

Babeczki z wiśniami i lukrem m…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi + film

Ciasto z wiśniami i orzechami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Przepisy z tych kategorii

Zwijane drożdżówki z malinami

Zwijane drożdżówki z malinami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Lodowiec

Lodowiec

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Drożdżówki z truskawkami i budyniem

Drożdżówki z truskawkami i bud…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Babeczki jogurtowe z borówkami

Babeczki jogurtowe z borówkami

food² food²
Food Square

Lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką

Lekkie muffinki z malinami i c…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Letnie ciasto z owocami (i bez miksera)

Letnie ciasto z owocami (i bez…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty