Ciasto "Fale Dunaju"

Zdjęcie - Ciasto "Fale Dunaju" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Za parę dni nowy rok, ale jeszcze w starym roku chcemy was pożegnać na słodko. Mamy dla was ciasto "Fale Dunaju". A może się skusicie i na jakąś sylwestrową domówkę je przygotujecie? W ogóle jakie macie plany na Sylwestra? Bo my, jak przystało na rockendrolowców, będziemy robić to samo co zawsze w Sylwestra. Czyli posiedzimy w kapciach przed telewizorem, poczekamy do północy, popatrzymy jak oszołomy strzelają petardami, wypijemy piwo (bo rosyjski szampan paskudny, a prawdziwy za drogi) i przewrócimy się spać. O tak, lubię to! A rano wstanę i będę myślał co by tu z Madzią dla was przygotować, żeby miło wam się czytało naszego bloga. No dobra, kończę przynudzać, podaję przepis na ciasto i do zobaczenia w nowym roku, dzieciaki :)
Ciasto:
kostka masła roślinnego
6 jajek
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
olejek rumowy
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
maliny (lub inne owoce, np. z kompotu)

Krem: budyń waniliowy
kostka margaryny
1 opakowanie cukru waniliowego 

Polewa: pół kostki margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody

Najpierw ciasto: margarynę ucieramy w mikserze z cukrem pudrem. Wciąż mieszając dodajemy po jednym żółtku. Następnie, wciąż miksując, dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Potem olejek rumowy. A za nim ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części dodajemy kakao i 2 łyżki wody. Mieszamy i również wykładamy na blachę, na jasną warstwę ciasta. Na górze dość gęsto układamy owoce. Jak nie mamy świeżych to równie dobrze mogą być owoce np. z kompotu. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
Krem: przygotowujemy budyń i czekamy aż przestygnie. W misie miksera ucieramy margarynę z cukrem waniliowym i stopniowo dodajemy do niej przestudzony budyń. Gdy ciasto ostygnie nakładamy na nie krem.
Polewa: polewę przygotowujemy rozpuszczając w garnku jej składniki. Gdy przestygnie oblewamy nią ciasto.
Chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Smacznego!

--------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z ananasem i galaretką
3

Ciasto z ananasem i galaretką

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Proste ciasto z żurawiną
1

Proste ciasto z żurawiną

upl upl
Niebo w gębie

Ciasto jogurtowe
2

Ciasto jogurtowe

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Owocowe ciasto – keks bez dodanego cukru
1

Owocowe ciasto – keks bez doda…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Drożdżowy placek z agrestem
2

Drożdżowy placek z agrestem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto z porzeczkami i bezą

Ciasto z porzeczkami i bezą

ilovebake ilovebake
I Love Bake