Ciasto "dyskoteka"

Ciasto "dyskoteka"

Zdjęcie - Ciasto "dyskoteka"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto o nazwie "dyskoteka" to smak mojego dzieciństwa. Jako dziecko stałam się fanką tego ciasta i jestem nią do dzisiaj. Ciasto jest proste w wykonaniu i wygląda bardzo okazale. To biszkopt przełożony pysznym kremem karpatkowym, musem jabłkowym rozpuszczonym w cytrynowej galaretce a na wierzchu znajduje się posypka kokosowo-maślana, pyszotka, polecam do wypróbowania!

 Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ponczowanie biszkoptu:

  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 kieliszki wódki lub spirytusu
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1 cukier waniliowy

Krem karpatkowy:

  • 1/2 litra mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 kostka masła lub margaryny - 25 dag
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Mus jabłkowy:

  • 1 kg jabłek albo 1 litrowy słoik startych jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • szklanka gorącej wody

Posypka kokosowa:

  • 1 paczka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru kryształu

Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na pół.

Ostudzony biszkopt naponczować. Do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, sok z cytryny, wsypać cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopt porządnie zwilżyć przygotowanym ponczem.

Krem karpatkowy: do pół szklanki mleka wsypać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Rozmieszać dokładnie (żeby nie było grudek) i wlać do gorącego mleka, gotować tak jak budyń. Ostudzoną masę połączyć z kostką masła lub margaryny, dobrze rozmieszać.

Mus jabłkowy: jabłka zetrzeć lub wyłożyć z słoika, podsmażyć w garnku. Do musu dodać galaretkę cytrynową rozpuszczoną w szklance gorącej wody, wymieszać, ostudzić.

Posypka kokosowa: na patelnię wrzucić masło, wiórki kokosowe i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu, aż się zarumienią na złoty kolor (trzeba uważać, żeby się za bardzo nie przypiekły).

Przełożenie ciasta:

1. biszkopt

2. połowa kremu karpatkowego

3. połowa musu jabłkowego

4. biszkopt

5. reszta kremu karpatkowego

6. reszta musu jabłkowego

7. posypka kokosowa

Zdjęcie - Ciasto "dyskoteka"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Zdjęcie - Ciasto "dyskoteka"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami       Zdjęcie - Ciasto "dyskoteka"  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów