Ciasto "dyskoteka"
Ciasto o nazwie "dyskoteka" to smak mojego dzieciństwa. Jako dziecko stałam się fanką tego ciasta i jestem nią do dzisiaj. Ciasto jest proste w wykonaniu i wygląda bardzo okazale. To biszkopt przełożony pysznym kremem karpatkowym, musem jabłkowym rozpuszczonym w cytrynowej galaretce a na wierzchu znajduje się posypka kokosowo-maślana, pyszotka, polecam do wypróbowania!
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 1/2 szklanki mąki, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Ponczowanie biszkoptu:
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 kieliszki wódki lub spirytusu
- 1/2 soku z cytryny
- 1 cukier waniliowy
Krem karpatkowy:
- 1/2 litra mleka
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 kostka masła lub margaryny - 25 dag
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
Mus jabłkowy:
- 1 kg jabłek albo 1 litrowy słoik startych jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- szklanka gorącej wody
Posypka kokosowa:
- 1 paczka wiórków kokosowych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru kryształu
Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na pół.
Ostudzony biszkopt naponczować. Do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, sok z cytryny, wsypać cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopt porządnie zwilżyć przygotowanym ponczem.
Krem karpatkowy: do pół szklanki mleka wsypać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Rozmieszać dokładnie (żeby nie było grudek) i wlać do gorącego mleka, gotować tak jak budyń. Ostudzoną masę połączyć z kostką masła lub margaryny, dobrze rozmieszać.
Mus jabłkowy: jabłka zetrzeć lub wyłożyć z słoika, podsmażyć w garnku. Do musu dodać galaretkę cytrynową rozpuszczoną w szklance gorącej wody, wymieszać, ostudzić.
Posypka kokosowa: na patelnię wrzucić masło, wiórki kokosowe i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu, aż się zarumienią na złoty kolor (trzeba uważać, żeby się za bardzo nie przypiekły).
Przełożenie ciasta:
1. biszkopt
2. połowa kremu karpatkowego
3. połowa musu jabłkowego
4. biszkopt
5. reszta kremu karpatkowego
6. reszta musu jabłkowego
7. posypka kokosowa
Smacznego!