Ciasto dyniowe
Delikatne, puszyste, lekko wilgotne – idealne ciasto dyniowe, w sam raz na jesienne popołudnia :) Do jego przygotowania potrzebne będzie proste puree z dyni czyli upieczona i zmiksowana dynia (klik po przepis). Moja foremka ma 20 cm średnicy.
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła (200 g)
3 jajka
1 szklanka puree z dyni (ok. 200 g)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masło wyciągamy z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki – musi być zupełnie miękkie, żeby dało się je dobrze zmiksować.
Puree z dyni możemy przygotować dużo wcześniej – można przechowywać je w lodówce ok. 5 dni.
Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Na koniec dodajemy puree z dyni i miksujemy.
Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy do mokrych. Miksujemy tylko do połączenia.
Gotową masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni około godzinę (czas pieczenia skróci się, jeśli użyjemy blaszki o większej średnicy).
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
ciastkożercy.pl