Ciasto dyniowe
Pierwsze ciasto dyniowe w tym sezonie, ale już wiem, że jedno z najlepszych :) Wilgotne, korzenne czyli tak jak powinno być w przypadku dyniowych wypieków, a dodatkowo na górze posmarowane jedynym i najlepszym cream cheese frosting czyli kremem śmietankowym dobrze wam znanym z marchewkowych babeczek :) Koniecznie spróbujcie, a nie pożałujecie! :)
Składniki na ciasto:
- 115g masła
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka pumpkin pie spice
- 1 łyżka cynamonu
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka puree z dyni
- 1/2 szklanki mleka
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 2 duże jajka (w temp pokojowej)
Mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól mieszamy w misce i odkładamy na bok. W oddzielnej dużej misce miksujemy masło z cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Dodajemy jajka i puree i dalej miksujemy. Następnie dodajemy wcześniej wymieszane suche składniki i mleko na zmianę w dwóch turach i miksujemy tylko do wymieszania wszystkich składników. Nie miksujemy ciasta za długo po dodaniu mąki, bo skończymy z twardym ciastem. Pieczemy ciasto 40-45 minut w 180 stopniach to tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Składniki na krem:
- 375g serka philadelphia (ew. twój smak śmietankowy) w temp. pokojowej
- 60g masła w temp. pokojowej
- 2/3-1 szklanki cukru pudru (do smaku)
Wykonanie:
Serek philadelphie i masło miksujemy na gładko, następnie dodajemy stopniowo cukier puder i miksujemy, aż uzyskamy puszysty krem. Krem rozsmarowujemy na wystudzonym cieście i posypujemy posiekanymi orzechami. Źródło - zmodyfikowany przepis Marthy Stewart