Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe
Zdjęcie - Ciasto dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pierwsze ciasto dyniowe w tym sezonie, ale już wiem, że jedno z najlepszych :) Wilgotne, korzenne czyli tak jak powinno być w przypadku dyniowych wypieków, a dodatkowo na górze posmarowane jedynym i najlepszym cream cheese frosting czyli kremem śmietankowym dobrze wam znanym z marchewkowych babeczek :) Koniecznie spróbujcie, a nie pożałujecie! :)
Składniki na ciasto:
  • 115g masła
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka pumpkin pie spice
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 duże jajka (w temp pokojowej)
Wykonanie:
Mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól mieszamy w misce i odkładamy na bok. W oddzielnej dużej misce miksujemy masło z cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Dodajemy jajka i puree i dalej miksujemy. Następnie dodajemy wcześniej wymieszane suche składniki i mleko na zmianę w dwóch turach i miksujemy tylko do wymieszania wszystkich składników. Nie miksujemy ciasta za długo po dodaniu mąki, bo skończymy z twardym ciastem. Pieczemy ciasto 40-45 minut w 180 stopniach to tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Składniki na krem:
  • 375g serka philadelphia (ew. twój smak śmietankowy) w temp. pokojowej
  • 60g masła w temp. pokojowej
  • 2/3-1 szklanki cukru pudru (do smaku)
+100g orzechów włoskich/orzechów pekan
Wykonanie:
Serek philadelphie i masło miksujemy na gładko, następnie dodajemy stopniowo cukier puder i miksujemy, aż uzyskamy puszysty krem. Krem rozsmarowujemy na wystudzonym cieście i posypujemy posiekanymi orzechami. Źródło - zmodyfikowany przepis Marthy Stewart

Kategorie przepisów