Ciasto dyniowe z orzechami
Ciasta dyniowe, to tradycja jesiennych wypieków szczególnie na Halloween. Niezwykle popularne na zachodzie Europy i USA. Podawane w formie babek, babeczek i chlebów. Cenione za smak, wzbogacane orzechami, czekoladą i serem.
To moja pierwsza propozycja jesiennych przysmaków – ciasto dyniowe z orzechami pekan z nutą korzenną i serową polewą. Zapraszam ?
Składniki na ciasto:
- 335 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody spożywczej
- 65 g ciemnego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczka ziela angielskiego zmielonego
- 220 g drobnego brązowego cukru
- 175 g miękkiego masła
- 4 jaja
- 400 g puree z dyni
- 125 ml smietany kremówki 30%
- 5 łyżek syropu klonowego /opcjonalnie/
Składniki na masę serową:
- 350 g serka kremowego
- 250 g masła
- 180 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g orzechów pekan lub włoskich
- 1 łyżka kolorowej posypki cukrowej
Wykonanie:
- Masło utrzeć z cukrem, dodać po jednym jajku, syrop klonowy.
- Puree z dyni wymieszać ze smietaną i połączyć z masą jajeczną.
- Mąkę, proszek, sodę, kakao i przyprawy wymieszać i dodać do masy dyniowej.
- Formę tortową o wymiarach 24 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
- Przełożyć mieszaninę do formy i piec w 180 st. C do 1 godziny, przed koncem pieczenia sprawdzić patyczkiem.
- Wystudzić na kratce metalowej, następnie przekroić na dwa blaty.
- Przełożyć masą serową, dodać orzechy.
- Wierzch posypać kolorową posypką.
Wykonanie masy serowej:
- Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać serek i aromat waniliowy.
- Zmiksować do połączenia składników.
Smacznego ?