Ciasto dyniowe z nutellą

Ciasto dyniowe z nutellą o mocno aromatycznym zapachu korzennym. Wilgotne, dosyć ciężkie i mega smaczne ciasto z pięknym kolorem dyniowym. Doskonałe na jesienne wieczory.

TUTAJ znajdziesz przepis na wykonanie domowego puree z dyni, które jest potrzebne do przygotowania ciasta. Puree jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Dynia przepięknie zabarwia ciasto na intensywnie pomarańczowy kolor, ale nie jest wyczuwalna w cieście. Nadaje mu większej wilgotności przez co ciasto spokojnie przetrwa nawet tydzień i będzie nadal smaczne.

Nutella i czekolada nadaje słodyczy i doskonale pasuje do dyni.

Ciasto dyniowe z nutellą to doskonały przepis na wykorzystanie dyni w sezonie. Cudownie smakuje i jeszcze lepiej pachnie cały dom podczas pieczenia. Jednen z moich faworytów tej jesieni.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z dynią.

Zdjęcie - Ciasto dyniowe z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO DYNIOWE Z NUTELLĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki goździków, mielonych
  • 2 jajka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 110 g masła, roztopionego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1/2 szklanki czekoladowych chipsów tzw. kropelek
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 3 łyżki nutelli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, cynamonem, gałką i goździkami. W oddzielnej miseczce mieszamy mokre składniki razem z sola. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do połączenia. Na koniec łączymy z chipsami czekoladowymi.
Nutellę lekko podgrzewamy. Formę o wym. 10 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy do foremki i wykładamy połowę nutelli. Przykrywamy drugą połową ciasta i na wierzchu smarujemy pozostałą nutellą. Nożykiem lekko robimy w cieście zawijaski. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka.

Zdjęcie - Ciasto dyniowe z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto dyniowe z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto dyniowe z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Rolada dyniowa z mascarpone
1

Rolada dyniowa z mascarpone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto dyniowe z lukrem pomarańczowym – puszyste i wilgotne!
2

Ciasto dyniowe z lukrem pomara…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Babka dyniowa - fit
1

Babka dyniowa - fit

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Surówka z kiszonych ogórków

Surówka z kiszonych ogórków

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ryba pieczona z masłem czosnkowym czyli  domowy fast food

Ryba pieczona z masłem czosnko…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pomidorowy pasztet  sojowy

Pomidorowy pasztet sojowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
1

Cukinia faszerowana mięsem mie…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Laksa dyniowa z makaronem ryżowym

Laksa dyniowa z makaronem ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Dynia Hasselback
1

Dynia Hasselback

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Baba ganoush – pasta z pieczonego bakłażana
2

Baba ganoush – pasta z pieczon…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Buraczki do słoików – bardzo smaczne

Buraczki do słoików – bardzo s…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto czekoladowe z cukinią i bananami
2

Ciasto czekoladowe z cukinią i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake