Ciasto dyniowe z mascarpone

Ciasto dyniowe z mascarpone
Dynia to piękna oznaka jesieni. Wielka, okrągła, intensywnie pomarańczowa (chociaż zielone odmiany tez mam na "plantacji"), piękna... Tym razem proponuję Wam ciasto dyniowe z polewą z mascarpone.
Ciasto dyniowe
  • 250g musu z dyni
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • skórka z jednej limonki
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • migdały w płatkach
Zdjęcie - ciasto dyniowe z mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zrobić mus z dyni, czyli upiec dynię w naczyniu do zapiekania skórką do dołu przez 40 minut w 160 stopniach.. Następnie kiedy będzie już miękka, obrać i zmiksować. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier oraz esencję waniliową, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać mus z dyni i skórkę z limonki i wymieszać. Wystudzić. Do masy dodać żółtka i wymieszać. Z białek ubić pianę. Do masy dodać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i na koniec dodać piane z białek i delikatnie przemieszać masę. Piec 45 minut w 180 stopniach, porcja jest na tortownicę o średnicy 25cm, którą należy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Kiedy gotowe ciasto przestygnie dodajemy polewę, czyli zmiksowany serek mascarpone z cukrem pudrem i dekorujemy płatkami migdałowymi.
Inspiracja: Kwestia smaku



Kategorie przepisów