Ciasto drożdżowe z jabłkami

14 stycznia 2024
Na niedzielne popołudnie przygotowałam moje ciasto drożdżowe tym razem z jabłkami. Chętnie wracam do tego ciasta, które na zawsze wyniosłam z mojego domu.
Pachnące aromatyczną wanilią, migdałami i jabłkami z cynamonem.
Jest tak niezwykle puszyste, mięciutkie i prawie idealne, że nie sposób sobie odmówić.
Istnieje opinia, że ciasto nie każdemu się udaje, ale ja uważam, że jest to najprostsze ze wszystkich ciast.
Najważniejsze są drożdże, obojętnie czy świeże lub instant, które nie mogą być przeterminowane. Mąka z dużą zawartością glutenu, świeże jajka i wreszcie cierpliwość.
Jeśli te podstawowe warunki spełnicie, to nie ma takiej opcji, aby ciasto drożdżowe nie wyszło.
A ja polecam mój przepis na znakomite ciasto drożdżowe z jabłkami.
Ciasto drożdżowe z jabłkami
Składniki na ciasto drożdżowe z jabłkami:
- 600 g mąki pszennej tortowej
- 40 g drożdży swieżych
- 2 łyżki cukru drobnego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 280 ml letniego mleka
- 1 /2 łyżeczka soli
- 50 g masła
- 2 jabłka /szara reneta/
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g rodzynków
- cukier puder do posypania
Składniki na kruszonkę:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 50 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru białego
- 4 łyżki płatków migdałowych
Ciasto drożdżowe z jabłkami
Jak upiec ciasto drożdżowe z jabłkami?
Drożdż rozetrzeć cukrem i wymieszać z 1/4 szklanki letniego mleka i 1 łyżką mąki.
Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie przelać do przesianej mąki, dodać jajko i żółtka utarte z cukrem i sól.
Ciasto wyrobić mechanicznie lub ręcznie przez ok. 7 minut, do otrzymania pęcherzyków powietrza.
Pod koniec wyrabiania dodać miękkie lub rozpuszczone i wystudzone masło oraz wcześniej sparzone rodzynki.
Ciasto drożdżowe przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ponownie krótko wyrobić i ponownie odstawić pod przykryciem na około 20 minut.
Ciasto przełożyć na lekko podsypany blat roboczy i rozwałkować na wymiar foremki do pieczenia /sugerowana duża prostokątna i wyższym rantem/.
Kawałki masła rozetrzeć z mąką, cukrem i dodać migdały, wymieszać.
Jabłka pokroić na cienkie kawałki i posypać cynamonem, wymieszać.
Rozłożyć na wierzchu ciasta i posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku w 190’C przez 35-40 minut lub do zarumienienia.
Po upieczeniu ciasto drożdżowe z jabłkami posypać cukrem pudrem.
Najlepsze jest świeże, polecam !
Ciasto drożdżowe z jabłkami
Smacznego 🙂