Ciasto drożdżowe z serem
Następny drożdżowiec do kolekcji, tym razem eksperyment z serem. Przepis otrzymałam od mojej koleżanki Malwiny, gorąco polecam!
Składniki na ciasto:
50 dag mąki pszennej
150 ml mleka
50 g drożdży
15 dag cukru kryształu
szczypta soli
10 dag masła lub margaryny
6 żółtek
1 jajko
Masa serowa:
50 dag twarogu
cukier waniliowy
15 dag cukru pudru
5 dag masła lub margaryny
5 jajek
skórka pomarańczowa
Składniki na kruszonkę:
pół kostki masła lub margaryny
szklanka mąki pszennej
cukier waniliowy
pół szklanki cukru
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać utarte żółtka, mąkę i szczyptę soli.
Wyrobić ciasto, a gdy zacznie odstawać od ręki dodać roztopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować masę serową. Twaróg zemleć dwa razy. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Masło rozetrzeć i dodawać do niego stopniowo, stale ucierając, twaróg, cukier waniliowy i żółtka, można dodać skórkę pomarańczową. Na koniec dodać sztywną pianę z białek. Wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, następnie masę serową. Na wierzchu rozsmarować masę serową. Na masę wyłożyć kruszonkę.
Przygotować kruszonkę. Do mąki dodać masło, cukier, cukier waniliowy. Wszystko zagnieść i zrobić kruszonkę. Piec 40-50 minut w temperaturze 200˚C (sprawdzić patyczkiem czy jest dobry).
Smacznego!