Ciasto drożdżowe z dżemem


Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bywały lata, że już w styczniu nie miałam ani jednego słoika z dżemem w swojej spiżarni. Bywały też takie, kiedy w ogóle nie robiłam żadnych przetworów i jakoś za bardzo nie rozumiałam sensu przygotowywania zapasów na zimę. Ale od kiedy jestem mamą, potrzeba robienia dżemów, soków, musów jabłkowych i przecierów pomidorowych na zimę przyszła sama. Automatycznie w pakiecie z dzieckiem :) W zeszłym roku pobiłam swój rekord przetwarzania jedzenia na zimę. W rezultacie, bez specjalnego oszczędzania owoców mojej pracy, cały czas mam jeszcze dużo pełnych słoików. Zużywam stopniowo musy jabłkowe do jabłeczników, naleśników, a ostatnio także jako dodatek do budyniu waniliowego. Przeciery pomidorowe do zup, sosów i gulaszy. Soki owocowe rozcieńczone z wodą daję synowi do szkoły. A dżemy do kanapek, naleśników, jako dodatek do jogurtu domowego, a także do ciast. Do dzisiejszego ciasta drożdżowego dałam prawie cały słoik dżemu z truskawek. W miejscach, gdzie nałożyłam łyżeczką dżem, ciasto się lekko zapadło, zatapiając w sobie kruszonkę. W tych miejscach kruszonka jest najpyszniejsza :)
Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto drożdżowe z dżemem blacha prostokątna 31 x 20 cm

30 g świeżych drożdży
1/2 szkl mleka
1/2 szkl cukru, skórka otarta z jednej pomarańczy
400 g mąki pszennej, 3 jajka w temp. pokojowej, 100 g masła, około ¾ słoika dżemu truskawkowego (wiśniowego, porzeczkowego ...)
Kruszonka:
100 g mąki, 100 g cukru, 75 g rozpuszczonego masła,

Drożdże włożyć do rondelka, zasypać 1 łyżką cukru i rozmieszać, aby zrobiły się płynne. Dolać letnie mleko, wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby urosły. Trwa to od 15 do nawet 30 minut w zależności od temperatury w kuchni.
W czasie jak drożdże rosną rozpuścić masło w rondelku i odstawić do wystudzenia.
Skórkę z pomarańczy rozetrzeć w misce z cukrem, aż powstanie „wilgotny piasek”. Mąkę przesiać i dodać do cukru, dodać jajka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Masła na razie nie dodawać. Wszystko wyrobić (ja to robię mikserem) na gładką masę. Dodać letnie masło i jeszcze raz wyrobić, aby wszystko dobrze się połączyło. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do urośnięcia na około1 godz. Blachę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto włożyć do formy i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie nastawić piekarnik na 170°C i zrobić kruszonkę: roztopić masło, dodać cukier i mąkę i wymieszać, aż składniki zaczną się zlepiać. Po wyrośnięciu na cieście łyżeczką ułożyć porcje dżemu i całość posypać kruszonką. Włożyć do gorącego piekarnika i piec 40-45 min.
Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Wuzetka
6

Wuzetka

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Drożdżówka z powidłami

Drożdżówka z powidłami

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Pleśniak
3

Pleśniak

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Drożdżowiec z jabłkami

Drożdżowiec z jabłkami

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Pleśniak
6

Pleśniak

Ciachomania Ciachomania
Ciachomania

Murzynek, najlepszy – przepis
3

Murzynek, najlepszy – przepis

ilovebake ilovebake
I Love Bake