Ciasto drożdżowe z borówkami
Zaczynam czyścić zamrażarkę z owoców, więc powstała pachnąca, mięciutka drożdżówka z mrożonymi borówkami. Pyszności, do kubka mleka najlepsza, mimo że bez kruszonki i taka saute! :)
Składniki na keksówkę o wym. 13x25 cm:
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 300 g mąki
- 45 g cukru
- duża szczypta soli
- ok. 0,5 szklanki letniego mleka
- 1 jajko
- 50 g rozpuszczonego masła
- dwie garście mrożonych borówek amerykańskich
W misce wymieszać suche składniki, dodać mleko oraz jajko, zacząć wyrabiać. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastyczne i gładkie. Przełożyć je do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż podwoi objętość. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć w niej ciasto, na wierzchu poukładać (lekko dociskając) zamrożone borówki. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ostudzić na kratce.