Ciasto drożdżowe – mini

Ciasto drożdżowe mini jest wersją ciasta dla zapracowanych jego wielkość jest na jedno posiedzenie dla większej rodziny 😉 Drożdżowe dla zapracowanych to wersja w zasadzie bezobsługowa wystarczy, że wszystkie składniki umieścicie wieczorem lub przed pójściem do pracy w misce według podanej kolejności, a czas zrobi większą część roboty za Was. Po upływie wymaganego czasu wystarczy wymieszać ciasto dodać rodzynki oczywiście, jeśli je lubicie następnie przełożyć od formy i upiec. Tak, tak od razu upiec, bo w tym przepisie nie musimy czekać aż, ciasto wyrośnie. Wstawiamy ciasto do zimnego piekarnika, które rośnie w rozgrzewającym się piekarniku. Najlepsze ciasto drożdżowe jest z dużą ilością kruszonki więc i w tym przepisie nie mogło jej zabraknąć, nie żałujcie jej sobie!

Ciasto drożdżowe-mini Zdjęcie - Ciasto drożdżowe – mini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Autor: Anna Typ dania: Desery

Ilość porcji: 10

Składniki Składniki na ciasto

  • 300 g maki pszennej
  • 60 g drobnego cukru
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 80 g masła
  • 170 ml letniego mleka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki rodzynek + 2 łyżki rum lub woda do namoczenia

Składniki na kruszonkę

  • 70 g mąki pszennej
  • 35 g zimnego masła
  • 35 g cukru

Instrukcje

  1. Masło rozpuścić w rondelku
  2. Do dużej miski rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem, wlać rozpuszczone masło, letnie mleko, skórkę otartą z cytryny, jajka, a na koniec wsypujemy przesianą mąkę
  3. Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc lub przynajmniej 6 godzin
  4. Następnego dnia mieszamy ciasto łyżką lub ręką dość krótko, dodajemy namoczone wcześniej rodzynki, rodzynki przed dodaniem osuszyć i obtoczyć w mące
  5. W niewielkiej misce zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę
  6. Tortownicę o średnicy 17 cm wysmarować masłem i wysypać mąka krupczatką lub tartą bułką, przełożyć ciasto, wyrównać wierzch, posypać kruszonką
  7. Formę z ciastem wstawić do zimnego piekarnia, nastawić temperaturę na 170 st C z opcją górnej i dolnej grzałki, ciasto pieczemy przez około 50 minut
  8. Jeśli wierzch ciasta zacznie się zbyt mocno przypiekać, przykryjcie go folią aluminiową
  9. Po 40 minutach można sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone poprzez wbicie suchego patyczka do szaszłyków jeśli patyczek po wyjęciu jest suchy można wyjąć ciasto z piekarnika jeśli nie dopieczcie je jeszcze przez 10 minut
  10. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika
  11. Smacznego!

Notatki Ciasto można upiec w odrobinie większej okrągłej formie lub keksówce. Zdjęcie - Ciasto drożdżowe – mini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe – mini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe – mini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepisy z tych kategorii

Ciasto Zebra
3

Ciasto Zebra

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto pijak
4

Ciasto pijak

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babka piaskowa pomarańczowa
3

Babka piaskowa pomarańczowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Galaretkowiec
4

Galaretkowiec

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Ciasto drożdżowe - Matcha

Ciasto drożdżowe - Matcha

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Akademia burczymiwbrzuchu #8: Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

Akademia burczymiwbrzuchu #8:…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu