Ciasto drożdżowe - Matcha

Zielone ciasto drożdżowe-Matcha! Herbata Matcha używana jest nie tylko do przygotowania smacznej herbaty, znalazła również zastosowanie w różnego rodzaju drinkach mlecznych, koktajlach owocowych i oczywiście deserach. Sernik Matcha już był i oczywiście zapraszam po przepis na ten pyszny aksamitny deser. Natomiast dziś zapraszam na rewelacyjne ciasto drożdżowe z dodatkiem właśnie zielonego proszku herbaty Matcha i skórki cytrynowej. Połączenie jest bardzo udane aromatyczne, pachnie cytryną ciasto i czarna pasta smakuje obłędnie! Oczywiście dodatek zielonej herbaty to nie wszystko dla kontrastu wymyśliłam sobie wspomnianą czarną pastę przygotowaną z czarnego sezamu, prażonych migdałów, masła i ciemnego cukru muscovado. Pasta jest naprawdę bardzo smaczna o zaskakującym smaku i w połączeniu z ciastem stanowi udany duet! Zapraszam serdecznie, koniecznie spróbujcie, ciasto pięknie będzie wyglądało na Wielkanocnym stole.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe-Matcha - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj Drożdżowe ciasto-Matcha

Puszyste i delikatne drożdżowe ciasto z fantastyczną czarną pastą z czarnego sezamu.

Rodzaj Desery

Autor Anna

Składniki

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 285 g mąki pszennej
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 szczypta soli
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych*
  • 60 g wody letniej
  • 75 g masła pokrojonego w kostkę
  • 2 średnie jajka
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżeczki herbaty Matcha

Masa sezamowa

  • 8 łyżek czarnego sezamu
  • 30 g cukru damamera ciemnego
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • g migdałów

Dodatkowo

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru lub tyle ile wchłonie sok z cytryny

Instrukcja Przygotowanie ciasta drożdżowego

  1. Do miski miksera przesiać mąkę, dodać suche drożdże, sól, skórkę z cytryny oraz cukier, wymieszać.

  2. *W przypadku użycia świeżych drożdży dodajcie je do wody wraz z herbatą Matcha i jajkami, a po wymieszaniu ich do składników suchych, zacząć wyrabianie ciasta (końcówka typu hak) przez około 3 minuty na średnich obrotach.

  3. Następnie dodajemy pokrojone masło i dalej wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

  4. Migdały drobno posiekać, a następnie podprażyć na suchej patelni, odstawić do całkowitego wystudzenia.

  5. Czarny sezam zmielić w młynku do kawy lub malakserze na pył.

  6. W miseczce umieścić miękkie masło dodać do niego zmielony sezam i prażone rozdrobnione migdały, skórkę z cytryny i cukier, całość dokładnie utrzeć.

  7. Keksówkę o wymiarach 23x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

  8. Wyrośnięte ciasto wyjąć na posypany mąką blat rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x28 cm na całej powierzchni rozsmarować przygotowaną masę sezamową, ciasto zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego brzegu. Ostrym nożem przeciąć rulon na pół-wzdłuż, jeden koniec pozostawcie w całości i od tego końca należy zacząć skręcanie świderka przekładając jedną część nad drugą, zlepić koniec świderka podwinąć pod spód, ciasto przenieść do przygotowanej foremki, formę przykryć mokrą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

  9. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C z opcją górnej i dolnej grzałki lub do 170 st C z opcją termoobiegu, wyrośnięte ciasto wystawić do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 25-30 minut do *tak zwanego suchego patyczka.

  10. Jeśli ciasto zacznie się przypiekać zbyt mocno z wierzchu to należy przykryć je folią aluminiową.

  11. Do miseczki wsypać cukier puder dodać sok z cytryny około 3 łyżek, utrzeć na gęsty lukier, cukru dodajemy tyle ile wchłonie sok z cytryny

  12. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy chwytając za papier i przekładamy na kratkę i odrazu jeszcze gorące malujemy lukrem, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

  13. Smacznego!

Notatki

*Metoda tak zwanego suchego patyczka to sposób sprawdzania, czy ciasto jest już upieczone za pomocą patyczka od np. szaszłyków. Patyczek wbijamy w ciasto i szybko wyjmujemy, sprawdzamy, czy na jego powierzchni jest surowe ciasto, jeśli tak to znaczy, że ciasto powinno spędzić jeszcze trochę czasu w piekarniku. Natomiast suchy patyczek oznacza, że ciasto jest już gotowe. 

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe-Matcha - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe-Matcha - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe-Matcha - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Piernik na ciemnym piwie w czekoladzie

Piernik na ciemnym piwie w cze…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Ciasto Zebra
2

Ciasto Zebra

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto pijak
3

Ciasto pijak

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babka piaskowa pomarańczowa
3

Babka piaskowa pomarańczowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Galaretkowiec
4

Galaretkowiec

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Akademia burczymiwbrzuchu #8: Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

Akademia burczymiwbrzuchu #8:…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu