Ciasto drożdżowe babci Eli

Ciasto drożdżowe babci Eli
Zdjęcie - Ciasto drożdżowe babci Eli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe babci Eli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe babci Eli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe babci Eli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe babci Eli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe babci Eli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe babci Eli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe babci Eli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe babci Eli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe babci Eli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • mąka - 1 kg
  • cukier - 1 szklanka
  • margaryna PALMA - 1 paczka
  • mleko - około 2 szklanek
  • jajka - 4 szt.
  • drożdże - 70-80 g
  • aromat waniliowy lub cukier
  • rodzynki - garść
  • sól - szczypta
Przygotowanie

Mleko podgrzać. Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i mąki (czubatą). Wlać mleka tyle, żeby zakryło. Wymieszać, zostawić do momentu, aż rozczyn powiększy się w dwa razy.

Do miski wsypać mąkę, przesianą przez sito, sól, cukier, jajka, wlać rozczyn i wyrobić ciasto, dodając mleka tyle, by powstały pęcherze, a ciasto będzie błyszczące.

Do ciasta dodać rozpusczoną i ostudzoną margarynę Palma i zapach waniliowy, wyrabiać ciasto, aż znowu pojawią się pęcherze.

Ja zamiast zamiast blachy zrobiłam z tego przepisu bułeczki drożdżowe - znakomite do śniadania, herbaty, podwieczorku, na słodko, z Finuu. Piekłam w piekarniku w 180 stopniach, aż się zarumienią.

Kategorie przepisów