Ciasto drożdżowe Babci Asi

Ciasto drożdżowe Babci Asi

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe Babci Asi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe Babci Asi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe Babci Asi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe Babci Asi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe Babci Asi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe Babci Asi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe Babci Asi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe Babci Asi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe Babci Asi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe Babci Asi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe Babci Asi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe Babci Asi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe Babci Asi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe Babci Asi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 1 szkl. mleka*
  • 1/2 szkl. cukru
  • 5 dkg (1/2 paczki) drożdży
  • 30 dkg (2 szkl.) mąki pszennej
  • 1 jajko większe lub 2 mniejsze**
  • 2 łyżki margaryny PALMA
  • szczypta soli
  • kandyzowana skórka pomarańczy, rodzynki - opcjonalnie

Przygotowanie Mleko podgrzej, dodaj 5 dkg rozkruszonych drożdży, 1 łyżeczkę cukru oraz 4-6 łyżeczek mąki i wymieszaj do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 15 min. do momentu, aż drożdże "zaczną pracować".

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, jajko, roztopioną i przestudzoną margarynę, sól oraz zaczyn i wyrabiaj ciasto kilka minut (powinno być błyszczące i odchodzić od miski). W razie potrzeby dodaj nieco mąki. Przykryj miskę czystą lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (np. do piekarnika z włączoną lampką) na ok. 50-70 min., aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie "uderz" ciasto, krótko wyrób ponownie i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną albo olejem i wysypanej bułka tartą lub mąką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. (funkcja z termoobiegiem lub do 180 st. C - bez termoobiegu) i piecz ok. 35 - 45 min. do "suchego patyczka". Ciasto możesz posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą, np. czekoladową.

* - jeśli nie tolerujesz mleka krowiego możesz użyć "mleko" roślinne, np. sojowe, ryżowe lub każde inne

** - jeśli cierpisz na alergię na białko jaja kurzego możesz pominąć jajka i dodać 1 łyżkę margaryny więcej, a dla ładnego koloru i wartości odżywczych - szczyptę kurkumy :-)

 

Historia Przepisu z szuflady:

"Przepis na ciasto od najukochańszej na świecie babci Joanny. Ciasto drożdżowe z tego przepisu zawsze wychodzi."

 

 

 

 

Kategorie przepisów