Ciasto Dobosza
Dziś zapraszam na pyszne i efektowne ciacho. Wbrew pozorom jest bardzo proste, choć wymaga odrobiny pracy i czasu. Na moich zdjęciach zobaczycie tylko 5 placków, bo muszę przyznać, że się zagapiłam i jeden mi się za bardzo wypiekł ;)
Ciasto:
- 5 i 1/2 szklanki mąki
- 3 jaja
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 50 g masła
- 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę mieszamy z jajkami, cukrem, masłem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo, często mieszając, dodajemy mleko i zagniatamy. Ciasto dzielimy na sześć części. Każdą część rozwałkowujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (23x35 cm). Każdy placek pieczemy ok 5 minut w 200° C. Ciasto będzie upieczone, gdy jego brzegi zaczną delikatnie brązowieć. Ciasto musi zostać blade.
Krem:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 budynie waniliowe
- 1 kostka masła
- 4 łyżki kakao
Większość mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowy,, pozostawiamy ok 3/4 szklanki i w tej ilości rozmieszujemy budyń i mąkę . Mieszankę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, a na koniec kakao. Radzę wsypywać kakao partiami i próbować czy gorzkość masy nam odpowiada. Ostudzone placki przekładamy masą, a wierzch ciasta polewamy roztopioną czekolada. Smacznego