Ciasto deserowe z rabarbarem
Ciasta z rabarbarem cieszą się ogromną popularnością, są niezwykle smaczne, a przy tym tanie i zawsze chętnie zjadane. Doskonałe w sezonie smakują jeszcze lepiej.
Półkruche ciasto z kremem waniliowym z rabarbarem w słodkiej galaretce.
Ciasto deserowe z rabarbarem z przyjemnoscią polecam na niedzielne spotkania przy herbacie.
Składniki:
- 280 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 80 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 150 g schłodzonego masła
- 1 jajo
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej smietany
oraz:
- 500 g rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki galaretki truskawkowej
- 200 ml smietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Wykonanie:
- Mąkę z solą i proszkiem przesiać, dodać kawałki masła, połączyć w malakserze.
- Dodać pozostałe składniki i krótko wyrobić.
- Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić 30 minut.
- Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy tortowej lub do tarty o średnicy 22 cm.
- Nakłuć widelcem, piec 190 st. C przez 35 minut lub do zarumienienia.
- Upieczone ciasto wyłożyć z formy i pozostawić do wystudzenia.
- Rabarbar umyć, nie obierać, pokroić na 4 cm kawałki.
- Włożyć do garnka, wsypać 3 łyżki cukru i 1 łyżkę wody i zagotować tylko do zmiękczenia owoców, tak aby pozostały w całości i wystudzić.
- Przecedzić sok, ewentualnie uzupełnić gorącą wodą do 250 ml.
- Wsypać 3 łyżki galaretki, wymieszać i odstawić do stężenia.
- Rabarbar wyłożyć na wierzch ciasta, tworząc stożek.
- Pokryć tężejącą galaretką.
- Smietanę ubić z cukrem i wanilią na sztywno.
- Przełożyć do szprycy cukierniczej i udekorować ciasto.
Smacznego ?