Ciasto danio

Ciasto danio na puszystym biszkopcie z lekkim kremem na bazie serka homogenizowanego oraz na wierzchu z kajmakiem i podprażonymi wiórkami kokosowymi.

Ciasto jest leciutkie i delikatne w smaku. Serek, masa kajmakowa i wiórki połączone w jednym cieście smakują przepysznie. Podprażone wiórki mają lepszy smak i są niesamowicie aromatyczne.

Ciasto danio to bardzo prosty deser i szybki w wykonaniu. Ciasto pomimo dodaniu kajmaku nie jest przesłodzone, a serek homogenizowany świetnie równoważy smaki.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Zdjęcie - Ciasto danio - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO DANIO

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 500 g serka homogenizowanego np. danio
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 1/2 łyżeczki żelatyny *
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 1 puszka kajmaku
  • 150 g wiórków kokosowych

1 szklanka o pojemności 250 ml.

* zamiast żelatyny można dodać śmietan-fix

Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywna piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy tylko do połączenia. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do zarumienienia wierzchu i tzw suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy zimną woda i odstawiamy do napęcznienia na ok. 5 min. Po tym czasie przez chwilkę podgrzewamy np. w mikrofali i mieszamy do rozpuszczenia. Serek miksujemy z przesianym cukrem pudrem. Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy do serka i delikatnie miksujemy. Niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę cały czas miksując na średnich obrotach.
Wykładamy na blat biszkoptowy i przykrywamy drugim. Wierzch smarujemy kajmakiem i oprószamy podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.

Zdjęcie - Ciasto danio - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto danio - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto danio - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Hawajskie ciasto marchewkowe

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
2

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
1

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Lizaki bezowe
2

Lizaki bezowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto chałwowe z bezą
2

Ciasto chałwowe z bezą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto Rocher – bez pieczenia
2

Ciasto Rocher – bez pieczenia

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto kajmakowa porzeczka
3

Ciasto kajmakowa porzeczka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kakao z piankami
3

Kakao z piankami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto „Leniwiec”
1

Ciasto „Leniwiec”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu