Ciasto czekoladowy chrupek

Ciasto czekoladowy chrupek na biszkopcie kakaowym przełożone kremem czekoladowym z chrupkami i kremem śmietankowym oraz dżemem morelowym. Kremowe, leciutkie z pysznymi warstwami.

Biszkopt kakaowy możemy nasączyć np. likierem czekoladowym lub w wersji dla dzieci posłodzoną herbatą z odrobiną cytryny. Biszkopt smarujemy lekko kwaśnym dżemem morelowym dla kontrastu.

Krem czekoladowy jest intensywny w smaku z dodatkiem chrupek czekoladowych. Drugi krem to leciutka warstwa śmietanki z kremem mascarpone obsypana chrupkami.

Ciasto czekoladowy chrupek będzie idealne nie tylko dla dzieci, ale również dla osób uwielbiających ciasta czekoladowe.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

Zdjęcie - Ciasto czekoladowy chrupek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO CZEKOLADOWY CHRUPEK

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki płatków czekoladowych np. choco krispies

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 1 dżem morelowy
  • 1 1/2 szklanki płatków np. choco krispies na wierzch

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części (możemy delikatnie nasączyć likierem lub mocną posłodzoną herbatą), smarujemy dżemem.
Czekoladę roztapiamy z odrobiną śmietanki, zostawiamy do wystudzenia. Pozostałą ubijamy na sztywną masę, dodajemy roztopioną czekoladę i miksujemy do połączenia. Na koniec łączymy z płatkami i wykładamy na biszkopt. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Wykładamy na biszkopt i obsypujemy płatkami czekoladowymi. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Zdjęcie - Ciasto czekoladowy chrupek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto czekoladowy chrupek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto poranna rosa
10

Ciasto poranna rosa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort czekoladowy
2

Tort czekoladowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto 7 days
2

Ciasto 7 days

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym
1

Murzynek z kremem śmietankowo…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto Kubanka
2

Ciasto Kubanka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort czekoladowy z Maltersami
1

Tort czekoladowy z Maltersami

ilovebake ilovebake
I Love Bake