CIASTO CZEKOLADOWO-GRUSZKOWE
Kolejny przepis pochodzący ze zbioru "drogich" gazet ;-) To ciasto trochę długo się piecze , ale za to jest naprawdę smaczne , a do tego łatwe do zrobienia. Następnym razem dodałabym tylko nieco więcej mąki , bo chociaż trzymałam się przepisu , to w porównaniu z oryginałem , moje ciasto wyszło bardziej puszyste , a czekolada i gruszki w większości opadły na dno (po części to moja wina , bo dałam kuleczki czekoladowe i to w całości , zamiast posiekanej czekolady). Mimo to , ciasto i tak było bardzo dobre :-)
Składniki:
- 200 g masła lub margaryny
- 175 g cukru (ok. 3/4 szkl.)
- 2 torebki cukru waniliowego (dałam 1)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 3 jajka
- 150 g mąki (moim zdaniem trzeba trochę więcej )
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (w oryginale są dwie , ale jedna w zupełności wystarczyła)
- 100 g mąki ziemniaczanej
- po 50 g półgorzkiej i gorzkiej czekolady
- 2 dojrzałe , ale twarde gruszki lub 4 ugotowane i odsączone połówki gruszek (dałam z puszki)
Tłuszcz ogrzać do temp. pokojowej.
Cukier wymieszać z cynamonem , cukrem waniliowym i jajkami , ubić na pienistą masę. Masło utrzeć , dodawać porcjami masę jajeczną. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia , przesiać na masę i razem wymieszać. Czekoladę drobno pokroić lub grubo zetrzeć. Obrane gruszki pokroić w kostkę i wraz z czekoladą dodać do ciasta. Piec w temp. 180 st.C. przez 70-75 minut. Po ok. 10 minutach wyjąć z formy i ostudzić , przed podaniem posypać cukrem pudrem.