Ciasto czekoladowo-bananowe
            
W zasadzie to bardziej zimowe ciasto z bananami - mocno czekoladowe, mogę je jeść o każdej porze roku i jeszcze takie wychłodzone z lodówki, uwielbiam wtedy trochę przypomina brownie - co tu dużo mówić jest boskie...
forma kwadratowa 20 cm
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej oryginał
 - szczypta soli
 - 1/2 łyżeczki sody
 - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 5 łyżek kakao
 - 1 szklanka mąki pszennej
 - 2 banany
 - 1 jajko
 - 1/4 szklanki ciepłej wody
 - 1/2 szklanki mleka
 - 1/4 szklanki oleju roślinnego
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
na polewę
- 100 g białej czekolady
 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać na upieczone ciasto
Do miski wrzucam pokrojonego banana, oraz płynne składniki jajko,mleko, olej,wodę, wanilia, i miksuję całość blenderem do połączenia się składników. W drugiej misce mieszam wszystkie suche składniki a następnie mieszam je z mokrymi. Ciasto wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i w stawiam do nagrzanego piekarnika 180 C ok 40-50 minut z termoobiegiem . Po upieczeniu ciasto wyciągam z formy i studzę na kratce. Zimne ciasto przekrawam na porcję i polewam roztopioną białą czekoladą - zostawiam do zastygnięcia.
Smacznego
Wydrukuj przepis


