Ciasto czekoladowe

Najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam to właśnie z tego przepisu. Wilgotne, mocno czekoladowe i do tego lekkie i puszyste. Po prostu idealne.
Ciasto czekoladowe nazywane murzynkiem to jedno z tych ciasta, które robisz i wiesz, że na jednym kawałku się nie skończy. Doskonałe do kubka herbaty, kawy lub szklanki mleka.
Ciasto czekoladowe z tego przepisu jest banalnie proste i wystarczy kilak ruchów, aby wyczarować smaczne ciasto. Do środka możesz dodać kropelki czekoladowe, a wierzch koniecznie zrób z polewą czekoladową, wtedy smakuje najlepiej.
Ciasto czekoladowe z tego przepisu jest najlepsze jakie jadłam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
CIASTO CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 180 g mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 90 g masła o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka (rozmiar M) o temp. pokojowej
- 100 g gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao
- 220 ml kefiru lub maślanki o temp. pokojowej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub esencji
POLEWA CZEKOLADOWA
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę
o
wymiarach
20
x
24
cm
lub
tortownicę
o
średnicy
24
–
26
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
do
miseczki
razem
z
kakao,
proszkiem
i
sodą.
Czekoladę
roztapiamy
nad
kąpielą
wodną
lub
na
małym
ogniu
w
rondelku
cały
czas
mieszając.
Zdejmujemy
z
ognia
i
zostawiamy
do
lekkiego
wystudzenia.
Miękkie
masło
przez
chwilkę
miksujemy,
następnie
dodajemy
cukier
i
cukier
waniliowy
i
miksujemy
na
tzw.
puch
przez
kilka
minut.
Dodajemy
po
jednym
jajku
i
miksujemy
do
połączenia.
Dodajemy
lekko
ostudzoną
czekoladę
i
ponownie
miksujemy.
Następnie
wlewamy
maślankę,
ekstrakt
i
dodajemy
przesiane
suche
składniki.
Mieszamy
szpatułką
lub
trzepaczką
tylko
do
połączenia
składników
(nie
dłużej).
Gotowe
ciasto
wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
170ºC
przez
ok.
40
minut
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
mocno
podgrzewamy
i
dodajemy
kawałki
czekolady,
mieszamy
do
rozpuszczenia
i
wylewamy
na
wierzch
ciasta.