Ciasto czekoladowe, zwane murzynkiem

 Zdjęcie - Ciasto czekoladowe, zwane  murzynkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe, zwane  murzynkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

180 g miękkiego masła

150 g gorzkiej czekolady

około 300 g cukru muscovado - ciemnego lub jasnego - ja użyłam ciemnego z melasą

3 jajka

380 g mąki pszennej

szczypta soli

3 łyżeczki proszku do pieczenia

około 300 ml mleka 3,5%

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego albo pół łyżeczki pasty z wanilii

można ewentualnie dodać łyżkę gorzkiego kakao

Mleko i masło podgrzałam w garnuszku. Dodałam cukier i czekoladę - zagotowałam, cały czas mieszając i uważając, by się nie przypaliło lub wykipiało. Wszystko musi się rozpuścić i połączyć. Odstawiłam do przestudzenia.

W dużej misce ubiłam jajka i dodałam mąkę wymieszana z solą i proszkiem do pieczenia. Dodałam ekstrakt z wanilii  i dolałam przestudzoną masę kakaową. Całość utarłam na gładką masę - bez grudek!

Ciasto wlałam do blachy - podłużnej - natłuszczonej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam około 55 minut w 190 stopniach. Można pod koniec sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe - jeśli patyczek wyjdzie suchy, nie oblepiony ciastem - to jest ono gotowe.

Wierzch ciasta posmarowałam rozpuszczoną czekoladą. Można do niej dodać nieco masła, będzie wtedy "gładka".

Kategorie przepisów

Podobne przepisy