Ciasto czekoladowe, zwane murzynkiem
180 g miękkiego masła
150 g gorzkiej czekolady
około 300 g cukru muscovado - ciemnego lub jasnego - ja użyłam ciemnego z melasą
3 jajka
380 g mąki pszennej
szczypta soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
około 300 ml mleka 3,5%
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego albo pół łyżeczki pasty z wanilii
można ewentualnie dodać łyżkę gorzkiego kakao
Mleko i masło podgrzałam w garnuszku. Dodałam cukier i czekoladę - zagotowałam, cały czas mieszając i uważając, by się nie przypaliło lub wykipiało. Wszystko musi się rozpuścić i połączyć. Odstawiłam do przestudzenia.
W dużej misce ubiłam jajka i dodałam mąkę wymieszana z solą i proszkiem do pieczenia. Dodałam ekstrakt z wanilii i dolałam przestudzoną masę kakaową. Całość utarłam na gładką masę - bez grudek!
Ciasto wlałam do blachy - podłużnej - natłuszczonej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam około 55 minut w 190 stopniach. Można pod koniec sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe - jeśli patyczek wyjdzie suchy, nie oblepiony ciastem - to jest ono gotowe.
Wierzch ciasta posmarowałam rozpuszczoną czekoladą. Można do niej dodać nieco masła, będzie wtedy "gładka".