Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z  wiśniami

Uwielbiam to ciasto - mocno czekoladowe z zatopionymi w środku wiśniami w syropie.

 Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z  wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

100 g miękkiego masła

150 g drobnego cukru

2 roztrzepane jajka

200 g mąki pszennej

szczypta soli

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki gorzkiego kakao

ok. 150 ml mleka - może mniej nawet

łyżka ekstraktu waniliowego albo wyskrobanego wnętrza laski wanilii

wiśnie w syropie - odcedzone nieco

Masło, cukier i esencję utarłam na puszystą masę. Dodałam po kolei i stopniowo jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao - mieszając dokładnie i podlewając stopniowo mlekiem. Całość utarłam na gładką masę - bez grudek!

Ciasto wlałam do formy keksowej i piekłam około 50 minut w 190 stopniach. Można pod koniec sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe - jeśli patyczek wyjdzie suchy, nie oblepiony ciastem, to jest ono gotowe.

Przestudzone ciasto można posmarować polewą czekoladową: w garnuszku rozpuściłam pół tabliczki czarnej i gorzkiej czekolady (może być pół na pół gorzka z mleczną), dodałam 2 łyżeczki masła i lekko podgrzałam. Nie można za długo podgrzewać, bo polewa się "zetnie". Ale musi się rozpuścić i dobrze wymieszać czekolada z masłem.

Można podać je i bez polewy - jest równie dobre.

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z  wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów