Ciasto czekoladowe z wiśniami
Uwielbiam to ciasto - mocno czekoladowe z zatopionymi w środku wiśniami w syropie.
100 g miękkiego masła
150 g drobnego cukru
2 roztrzepane jajka
200 g mąki pszennej
szczypta soli
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki gorzkiego kakao
ok. 150 ml mleka - może mniej nawet
łyżka ekstraktu waniliowego albo wyskrobanego wnętrza laski wanilii
wiśnie w syropie - odcedzone nieco
Masło, cukier i esencję utarłam na puszystą masę. Dodałam po kolei i stopniowo jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao - mieszając dokładnie i podlewając stopniowo mlekiem. Całość utarłam na gładką masę - bez grudek!
Ciasto wlałam do formy keksowej i piekłam około 50 minut w 190 stopniach. Można pod koniec sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe - jeśli patyczek wyjdzie suchy, nie oblepiony ciastem, to jest ono gotowe.
Przestudzone ciasto można posmarować polewą czekoladową: w garnuszku rozpuściłam pół tabliczki czarnej i gorzkiej czekolady (może być pół na pół gorzka z mleczną), dodałam 2 łyżeczki masła i lekko podgrzałam. Nie można za długo podgrzewać, bo polewa się "zetnie". Ale musi się rozpuścić i dobrze wymieszać czekolada z masłem.
Można podać je i bez polewy - jest równie dobre.