Ciasto czekoladowe z truskawkami

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju Kujawski 3 Ziarna
  • ½ szklanki dżemu lub powideł
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki sody
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 garści siekanych orzechów
  • 20-25 szt. truskawek

 

Przygotowanie:

Cukier, olej Kujawski 3 Ziarna, mleko, dżem (lub powidła) i mąkę łączymy razem w misie. Mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników. 

Następnie dodajemy proszek do pieczenia, sodę, jajka, gorzkie kakao i posiekane orzechy. 

Mieszamy całość przez chwilę do połączenia się składników na ciasto czekoladowe.

Przygotowujemy blaszkę do pieczenia o rozmiarze 35 x 25 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Wylewamy masę na blaszkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni C “góra dół” przez mniej więcej 40-45 min. Sprawdzamy stopień upieczenia ciasta czekoladowego przez test suchego patyczka. 

Wierzch upieczonego ciasta czekoladowego możemy polać polewą lub posypać pudrem. Obowiązkowo ozdabiamy świeżymi truskawkami.

 

Czas przygotowania: 1 godzina

Liczba porcji: 30

Kategorie przepisów