Ciasto czekoladowe z truskawkami
Składniki:
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki oleju Kujawski 3 Ziarna
- ½ szklanki dżemu lub powideł
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki sody
- 2 duże jajka
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 garści siekanych orzechów
- 20-25 szt. truskawek
Przygotowanie:
Cukier, olej Kujawski 3 Ziarna, mleko, dżem (lub powidła) i mąkę łączymy razem w misie. Mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników.
Następnie dodajemy proszek do pieczenia, sodę, jajka, gorzkie kakao i posiekane orzechy.
Mieszamy całość przez chwilę do połączenia się składników na ciasto czekoladowe.
Przygotowujemy blaszkę do pieczenia o rozmiarze 35 x 25 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Wylewamy masę na blaszkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni C “góra dół” przez mniej więcej 40-45 min. Sprawdzamy stopień upieczenia ciasta czekoladowego przez test suchego patyczka.
Wierzch upieczonego ciasta czekoladowego możemy polać polewą lub posypać pudrem. Obowiązkowo ozdabiamy świeżymi truskawkami.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 30