Ciasto czekoladowe z polewą
180 g miękkiego masła
375 g drobnego cukru
3 roztrzepane jajka
375 g mąki pszennej
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek gorzkiego kakao
300-320 ml mleka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
Masło,
cukier i esencję utarłam na puszystą masę. Dodałam po kolei i stopniowo
jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao - mieszając dokładnie i podlewając stopniowo mlekiem. Całość utarłam na gładką masę -
bez grudek!
Ciasto wlałam do blachy - tym razem okrągłej z kominem - natłuszczonej masłem i piekłam około 50 minut w 190 stopniach. Można pod koniec sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe - jeśli patyczek wyjdzie suchy, nie oblepiony ciastem to jest ono gotowe.
Przestudzone ciasto posmarowałam polewą czekoladową: w garnuszku rozpuściłam 1 1/2 tabliczki czarnej i gorzkiej czekolady (może być pół na pół gorzka z mleczną), dodałam 2 łyżki masła i lekko podgrzałam. Nie można za długo podgrzewać, bo polewa się "zetnie". Ale musi się rozpuścić i dobrze wymieszać czekolada z masłem.