Ciasto czekoladowe z owocami
Kto nie lubi ciasta czekoladowego? Raczej mało jest takich osób… ;-) Zatem jeśli lubicie wilgotne ciasto czekoladowe z owocami to koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Jest super prosty do przygotowania i smakuje z każdymi owocami. Przygotowanie polega tylko na wymieszaniu skadników łyżką. Robiłam już je zarówno z wiśniami ale z malinami było równie smaczne. Wiem, że ciasto na pewno będzie cieszyło się powodzeniem u osób, które ze wzdlędu na dietę nie jedzą jajek….Ciasto jest bardzo wilgotne ale nie jest ciężkie.
Zakochałam się w tym cieście od czasu gdy je znalazłam na blogu AZgotuj i ze względu na prostotę przygotowania i smak jeszcze nie raz do niego wrócę i gorąco Wam je polecam.
Ciasto czekoladowe z owocamiSkładniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 2 szklanki gorącej wody
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżki octu
- 2 szklanki cukru + 2 łyżki na wierzch
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- wiśnie lub maliny lub nektarynki
1. Mąkę, kakao i sodę przesiać do miski, dodać 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej (proszku) i cukier.
2. W drugiej misce połączyć olej i ocet a następnie dodać bardzo gorącą wodę (ale nie wrzątek).
3. Obie masy połączyć od razu mieszając łyżką aż masa będzie jednolita. Wylać do foremki (u mnie tortownica 25 a kolejnym razem 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć dowolne owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-50 minut sprawdzając patyczkiem przed wyjęciem. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Drukuj / PDF