Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym – przepis

Od jakiegoś czasu miałam wielką ochotę na mega czekoladowe ciasto. Nie chciałam, aby to było zwykłe ciasto z czekoladą, ale żeby miało w sobie jakąś masę. W internecie udało mi się znaleźć przepis na ciasto z musem. Okazało się, że jest to strzał w dziesiątkę. Bardzo czekoladowe dwie warstwy, z których jedną piecze się w piekarniku, a drugą chłodzi w lodówce. Bardzo proste w wykonaniu i nie ma potrzeba dużej ilości składników. Jestem bardzo zadowolona z tego, że w tym przepisie dodajemy ciemną czekoladę, ponieważ jest ona po prostu najzdrowsza. Inspiracja: cafebabilon. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5 dużych jajek
  • 1 łyżka kakao
  • 175 g cukru

SKŁADNIKI NA MUS:

  • 100 g masła
  • 3 duże jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • kieliszek wódki lub likieru czekoladowego ( niekoniecznie )

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W rondelku rozpuszczamy czekoladę razem z masłem. Zostawiamy do wystudzenia. Żółtka oddzielamy od białek. Kakao przesiewamy przez sitko i dodajemy do żółtek, miksujemy. Następnie dodajemy wystudzoną czekoladę cały czas miksując. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Pianę delikatnie łączymy z masą czekoladowo-jajeczną i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy ( powinno dosyć mocno opaść ).

W rondelku rozpuszczamy czekoladę razem z masłem. Ostudzić. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia. Jajka w skorupkach chwilę polewamy wrzątkiem, ze względu na ich wykorzystanie w surowej postaci. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy przesiane przez sitko kakao, miksujemy. Następnie dodajemy ostudzoną czekoladę cały czas miksując. Na koniec łączymy z alkoholem oraz żelatyną. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier, masa powinna być gęsta i lśniąca. Pianę delikatnie łączymy z masą czekoladowo-jajeczną, aby była jak najbardziej puszysta. Powstałą masę wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony spód. Wkładamy do lodówki na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego.

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: alkohol, Czekolada, Jajka, Kakao, Masło, żelatyna

Przepisy z tych kategorii

Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym
1

Murzynek z kremem śmietankowo…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto Kubanka
2

Ciasto Kubanka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort czekoladowy z Maltersami
1

Tort czekoladowy z Maltersami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Mississippi Mud Pie
2

Mississippi Mud Pie

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto Kinder Pingui
16

Ciasto Kinder Pingui

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Prosta wuzetka
4

Prosta wuzetka

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie