Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym

Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym na bazie masła orzechowego i do tego polewa z czekolady i orzeszków. Idealne ciasto w zimowy czas. Połączenie czekolady i masła orzechowego to strzał w dziesiątkę.

Ciasto czekoladowe jest dosyć puszyste, lekkie i wilgotne.

Do tego krem z masłem orzechowym na bazie ubitej śmietanki. Mocno orzechowy, słodki i idealnie pasujący do ciasta czekoladowego.

Całość przykryta polewą z czekolady, u mnie pół na pół z mlecznej i gorzkiej. Do tego drobno posiekane orzeszki zimne.

Jeśli uwielbiasz tak jak ja masło orzechowe będziesz zachwycona smakiem tego deseru.

Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym możesz przechowywać nawet kilka dni w lodówce i nie traci swojego smakuje. Doskonałe w zimowe dni do kubka herbaty lub kawy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z masłem orzechowym.

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM ORZECHOWYM

SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:

  • 1 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 3 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 80 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 100 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 50 g masła lub margaryny
  • 50 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady ( lub pół na pół z mleczną)
  • 1/3 szklanki drobno posiekanych orzeszków ziemnych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i kakao. Masło roztapiamy w rondelku razem z mlekiem, wanilią, solą i czekoladą. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie naprzemiennie w niedużych porcjach dodajemy suche składniki i mokre, kończąc na suchych. Gotowe wylewamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej) i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce masło orzechowe oraz przesiany cukier puder. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę cały czas miksując na niedużych obrotach. Wykładamy na ciasto czekoladowe.
Masło razem z mlekiem podgrzewamy do rozpuszczenia. Do gorącej mieszaniny dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy orzeszki, mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jak urządzić modną kuchnię

Jak urządzić modną kuchnię

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sima – fiński napój cytrynowy z drożdżami

Sima – fiński napój cytrynowy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Czekoladowe muffiny z nadzieniem serowym

Czekoladowe muffiny z nadzieni…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Dobry chleb na zakwasie

Dobry chleb na zakwasie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarta de Santiago – szybkie migdałowo-cytrynowe ciasto pielgrzyma
1

Tarta de Santiago – szybkie mi…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Donuty jogurtowe z cynamonem

Donuty jogurtowe z cynamonem

napiecyku napiecyku
napiecyku