Ciasto czekoladowe z dynią
Cisto czekoladowe z dynią, a zaczęło się od tego, że przed domem leżała dynia a za mną chodziło coś .. coś pysznego.
Tylko pomysłu mi było brak, brak na to co mogę zrobić. Poszłam po dynię i część z tej dyni wykorzystałam do pieczonej dyni na ostro. A potem zaczęłam szukać pomysłu w internecie na przerobienie kolejnego kawałka .. i tak trafiłam na ciasto na blogu I love bake, zmieniłam je minimalnie czyli zamieniłam cukinię na dynię :) i usunęłam kawę której nie pijam, dodałam też esencję waniliową a usunęłam ekstrakt migdałowy. Nie dałam też polewy.
Jakie wyszło ciasto?
-Przepyszne wilgotne no po prostu w ciągu chwili powstało coś znakomitego :)
Ciasto czekoladowe z dynią
- 1 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 85 g masła lub margaryny, roztopionej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki startej dyni ( u mnie na tarce, na grubych oczkach )
Mąkę mieszamy razem z kakao, cynamonem oraz sodą w misce.
Mikserem miksujemy jajko z cukrem przez ok. 2-3 min, dodajemy rozpuszczone masło, esencję waniliową, mieszamy. Dynię dodajemy do masy. Następnie po łyżce dodajemy suche składniki.
Mieszamy tylko do połączenia. Im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe.
Ja przełożyłam ciasto do szklanej kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem.
Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka.