Ciasto czekoladowe dzień i noc

Ciasto czekoladowe dzień i noc na bazie wilgotnego ciasta z dużą ilością kakao. Całość przełożona kremami z białej i ciemnej czekolady. Bomba smaków.
Ciasto czekoladowe z tego przepisu jest bardzo proste i błyskawicznie w przygotowaniu. Ciasta nie ma potrzeby nasączać jest już bardzo wilgotne, dosyć ciężkie i mięsiste.
Krem z ciemnej czekolady jest intensywny i niezbyt słodki, natomiast krem z białej czekolady słodki i przepyszny. Dwa kontrastujące smaki tworzą pyszną całość.
Ciasto czekoladowe dzień i noc można dodatkowo posmarować dżemem z czarnej porzeczki lub wyłożyć na spód frużelinę wiśniową lub malinową.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
CIASTO CZEKOLADOWE DZIEŃ I NOC
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 260 g mąki tortowej
- 160 g kakao
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka maślanki/ kefiru o temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
- 2 duże jajka o temperaturze pokojowej
- 1 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka zaparzonej gorącej kawy (bez fusów)
KREM CZEKOLADOWY
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g gorzkiej czekolady
- 200 g białej czekolady
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę
o
wymiarach
24
x
24
cm
lub
nieco
większą
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Wszystkie
składniki
oprócz
kawy
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąkę
razem
z
kakao,
sodą
oczyszczoną
i
proszkiem
przesiewamy
do
miseczki.
Do
dużej
miski
wlewamy
maślankę,
olej
oraz
dodajemy
jajka,
cukier
i
cukier
waniliowy.
Dokładnie
mieszamy
mikserem
na
niskich
obrotach
lub
rózgą
kuchenną.
Następnie
dodajemy
przesiane
składniki
i
mieszamy
tylko
do
połączenia
rózgą
kuchenną.
Na
koniec
w
kilku
porcjach
wlewamy
gorącą
kawę
i
mieszamy.
Ciasto
wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
170ºC
przez
około
40-45
minut
do
tzw.
suchego
patyczka.
Gotowe
zostawiamy
do
wystudzenia.
Lekko
ścinamy
wierzch
ciasta
i
rozdrabniamy
palcami
(posłuży
nam
do
obsypania
wierzchu),
następnie
przekrajamy
na
dwie
części.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Czekolady
(każdą
oddzielnie)
rozpuszczamy
w
miseczce
nad
rondelkiem
z
gotują
się
wodą.
Odstawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
ubijamy
na
sztywną
masę,
pod
koniec
miksowania
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
niewielkim
strumieniem
wlewamy
ostudzoną
żelatynę
wprost
pod
widełki
miksera.
Ubitą
śmietankę
dzielimy
na
dwie
części.
Dodajemy
po
2
łyżki
do
roztopionej
białej
i
ciemnej
czekolady
i
szybko
mieszamy
najlepiej
trzepaczką.
Następnie
pozostałe
części
śmietanki
mieszamy
dokładnie
trzepaczką
z
białą
i
ciemną
czekoladą,
aby
powstały
dwa
kremy.
Wykładamy
ciemną
część
na
przekrojony
blat
ciasta,
przykrywamy
kolejnym
i
następnie
krem
z
białej
czekolady.
Oprószamy
wierzch
pokruszonym
ciastem.
Wkładamy
na
kilka
godzin
do
lodówki.