Ciasto czekoladowe

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak smakuje? Mocno...bardzo mocno...intensywnie czekoladowo. Warstwa kremowa to czysty obłęd dla podniebienia (naprawdę!). Bardzo polecam!!! Zresztą czy czekolada i wypieki na jej bazie potrzebują jakiegoś specjalnego zachwalania? :)

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto:

  • 130 g mąki
  • 25 g kakao
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 240 g cukru
  • 80 ml wody
  • 4 łyżeczki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 60 ml maślanki lub mleka (u mnie mleko)
  • 110 g masła
  • 110 g ciemnej czekolady 53% kakao (deserowej)

Krem czekoladowy:

  • 500 g śmietany 36%
  • 250 g ciemnej czekolady 70% kakao

Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w misce i odstawiamy. Wodę, olej, jajka i maślankę (lub mleko) łączymy. Masło rozpuszczamy z czekoladą i wlewamy do suchych składników. Stale mieszając, dodajemy powoli pozostałe składniki. Gdy się dobrze połączą, wlewamy masę do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez godzinę w 160 stopniach. Blachę z upieczonym ciastem wyjmujemy z piekarnika, a po 10 minutach odwracamy do góry nogami. W takie pozycji zostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę, a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Mieszamy z ubitą śmietaną. Zimnie ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa blaty i przekładamy kremem czekoladowym.
Przepis pochodzi ze styczniowej Kuchni.


Zdjęcie - Ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje uwagi:
- piekłam w średniej keksówce, niestety nie podano docelowych wymiarów blachy- moje ciasto po godzinie pieczenia było jeszcze płynne w środku... ostatecznie siedziało w piekarniku 2 godziny. ciasto powinno być lekko wilgotne- piekłam wieczorem, więc ciasto studziło się całą noc, na drugi dzień łatwo dało się przekroić- przełożone ciasto włożyłam do lodówki na kilka godzin. masa porządnie stężeje
- podawać minimum po godzinie od wyjęcia z lodówki. można przechowywać w temperaturze pokojowej, nic się nie rozpuści

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

*mnóstwo zdjęć, ale to ciasto było bardzo wdzięcznym obiektem do fotografowania

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z makaronem chińskim i brokułami
1

Sałatka z makaronem chińskim i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Biszkoptowe pancakes leciutkie jak chmurka
1

Biszkoptowe pancakes leciutkie…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka brokułowa z jajkami, kukurydzą i tuńczykiem
2

Sałatka brokułowa z jajkami, k…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
3

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Grzanki z kurkami i jajkiem
1

Grzanki z kurkami i jajkiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ryż ze szpinakiem
1

Ryż ze szpinakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Lodowiec
1

Lodowiec

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto „Miętusek”
1

Ciasto „Miętusek”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pyszne wafle w 3 smakach
2

Pyszne wafle w 3 smakach

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto kruche z masą budyniową i owocami
1

Ciasto kruche z masą budyniową…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - Jak zrobić
2

Kruche ciasto z budyniem i tru…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Bananowa krówka – bez pieczenia
1

Bananowa krówka – bez pieczeni…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu