Ciasto cytrynowe
Ciasto cytrynowe, ukochane mojego syna Michała. Proste, bez zbędnych dodatków, po prostu pyszne, na poprawę humoru ale też na słodką zachciankę. Polecam robi się szybko i zawsze się udaje.
Ciasto cytrynowe
- 4 jajka
- 125 dkg cukru
- 150 dkg mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Winiary
- skórka z 1 cytryny
- sok z 2 cytryn + 1 łyżka cukru
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, potem dodawaj mąkę łyżką powoli, tak aby dokładnie wkręciła się w masę, dodaj też proszek do pieczenia sok z jednej cytryny oraz skórkę. Wszystko dokładnie wymieszaj ( delikatnie ).
Nagrzej piekarnik do 190 C, wstaw do niego formę ( wysmarowana masłem + wysypana mąką ) z ciastem, piecz maks 25 minut, ciasto zrobi się lekko rumiane, wyjmij i ciepłe ciasto posmaruj za pomocą pędzelka mieszanką soku z 2 cytryn i cukru.
Podawaj jak wystygnie, smacznego !
( zdjęcia robione szybko zaraz przed wyjściem do znajomych gdzie zabraliśmy ciasto )