Ciasto cytrynowe z borówkami i mascarpone

Ten przepis na ciasto cytrynowe z borówkami i mascarpone dedykuję miłośnikom słodkości z nutą świeżości. Delikatne, wilgotne ciasto z dodatkiem borówek i kremowego mascarpone zachwyci każdego. Dzięki użyciu oleju rzepakowego ciasto dłużej zachowuje swoją świeżość i wilgotność.
Przygotowanie tego ciasta to prawdziwa przyjemność, a efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wszelkie starania. Użyłam oleju Kujawskiego do wypieku, dzięki temu ciasto jest dłużej wilgotne. Ponadto olej Kujawski 3 ziarna zawiera zdrowe kwasy omega-3 oraz witaminy E i K. Szklana butelka to bardziej ekologiczne rozwiązanie niż plastik.
Składniki na ciasto cytrynowe z borówkami i mascarpone:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 80 ml soku z cytryny
- skórka otarta z 2 cytryn
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g świeżych borówek
- 125 ml kefiru lub maślanki
- 100 ml oleju Kujawskiego 3 ziarna
Krem waniliowy
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Jak upiec ciasto cytrynowe z borówkami i mascarpone?
W misce wymieszaj mokre składniki na ciasto, następnie dodaj suche i ponownie wymieszaj do połączenia składników.
Umyte borówki skrop sokiem z cytryny i oprósz mąką, a następnie wmieszaj delikatnie w masę.
Ciasto z borówkami przełóż do formy do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C z termoobiegiem przez ok. 60 minut lub do tzw. “suchego patyczka”. Upieczone ciasto z borówkami odstaw do całkowitego przestygnięcia.
Ubij składniki na krem. Wystudzone ciasto z borówkami przekrój na pół, a następnie przełóż kremem. Ciasto nie może być nawet odrobinę ciepłe, ponieważ krem się rozpuści.
Gotowe ciasto z borówkami i mascarpone wstaw do lodówki na kilka godzin i podawaj po tym czasie.