Ciasto cytrynowe z borówkami i mascarpone

Ciasto cytrynowe z borówkami i mascarpone

Zdjęcie - Ciasto cytrynowe z borówkami i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten przepis na ciasto cytrynowe z borówkami i mascarpone dedykuję miłośnikom słodkości z nutą świeżości. Delikatne, wilgotne ciasto z dodatkiem borówek i kremowego mascarpone zachwyci każdego. Dzięki użyciu oleju rzepakowego ciasto dłużej zachowuje swoją świeżość i wilgotność.

Przygotowanie tego ciasta to prawdziwa przyjemność, a efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wszelkie starania. Użyłam oleju Kujawskiego do wypieku, dzięki temu ciasto jest dłużej wilgotne. Ponadto olej Kujawski 3 ziarna zawiera zdrowe kwasy omega-3 oraz witaminy E i K. Szklana butelka to bardziej ekologiczne rozwiązanie niż plastik.

Składniki na ciasto cytrynowe z borówkami i mascarpone:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 80 ml soku z cytryny
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g świeżych borówek
  • 125 ml kefiru lub maślanki
  • 100 ml oleju Kujawskiego 3 ziarna

Krem waniliowy

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Zdjęcie - Ciasto cytrynowe z borówkami i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak upiec ciasto cytrynowe z borówkami i mascarpone?

W misce wymieszaj mokre składniki na ciasto, następnie dodaj suche i ponownie wymieszaj do połączenia składników.

Umyte borówki skrop sokiem z cytryny i oprósz mąką, a następnie wmieszaj delikatnie w masę.

Ciasto z borówkami przełóż do formy do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C z termoobiegiem przez ok. 60 minut lub do tzw. “suchego patyczka”. Upieczone ciasto z borówkami odstaw do całkowitego przestygnięcia.

Ubij składniki na krem. Wystudzone ciasto z borówkami przekrój na pół, a następnie przełóż kremem. Ciasto nie może być nawet odrobinę ciepłe, ponieważ krem się rozpuści.

Gotowe ciasto z borówkami i mascarpone wstaw do lodówki na kilka godzin i podawaj po tym czasie.

Kategorie przepisów