Ciasto cynamonowe
Zima i nadchodzace Swieta to szczegolny czas. Wlasnie teraz jak nigdy dotad moj dom wypelnia sie wieloma aromatami. Gdy latem kroluja owoce i lekkie ciasta z galaretka, tak teraz swoje piec minut maja pelne cudowej woni przyprawy. Zdecydowanie przewodzi im cynamon, ktory znajduje sie niemalze wszedzie. Od piernikow przez inne slodkosci az po herbate. Bedac juz w prawie swiatecznym nastroju odkrylam troche zapomniane przeze mnie ciasto cynamonowe. Dwa lata temu goscilo u nas w czasie Swiat i wtedy wszyscy sie nim zajadali.
Ciasto jest bardzo proste, prawie babkowe. Za sprawa orzechow i cynamonu staje sie niezwylke. Jest bardzo wilgotne i slodkawe. Posypka zas jest bardzo chrupiaca. Jednym slowem ciasto w sam raz na Swieta.
skladniki:
115 g miekkiego masla
1 szklanka cukru
2 jajka
2 szklanki maki tortowej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
0,5 lyzeczki soli
1 szklanka smietany
posypka:
0,5 szklanki cukru
2 lyzeczki cynamonu
cukier waniliowy
okolo 3/4 szklanki posiekanych orzechow wloskich
wykonanie:
Maslo uceramy na puszysta mase wraz z jajkami i cukrem.
Wszystkie suche skladniki (maka, proszek do pieczenia, soda, sol) mieszamy razem. Do masy jajecznej dodajemy na przemian po lyzce smietany i po lyzce suchych skladnikow. Caly czas ucieramy ciasto.
Wszystkie skladniki posypki mieszamy ze soba.
Foremke keksowke smarujemy tluszczem i posypujemy bulka tarta. Wykladamy okolo 2/3 ciasta. Na to kladziemy ponad polowe posypki. Przykrywamy druga czescia ciasta i na sama gore rozsypujemy reszte posypki.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez okolo 40 minut. Ja pieklam okolo godziny.
Smacznego!