Ciasto chatka puchatka z truskawkami

Ciasto chatka puchatka z truskawkami, kremem mascarpone i polewą czekoladową. Ciasto nie wymaga pieczenia i jest proste w przygotowaniu.

Ciasto chatka puchatka (baby jagi) znajdziesz w wersji tradycyjnej TUTAJ. Przepis zawiera również zdjęcia z wykonania krok po kroku.

Ciasto chatka puchatka z truskawkami bazuje na herbatnikach kakaowych i lżejszej wersji kremu niż w wersji podstawowej. Krem na bazie mascarpone i śmietanki jest mega prosty i błyskawiczny w przygotowaniu. Idealnie pasuje do truskawek.

Do środka dodajemy truskawki jedna obok drugiej w rzędzie. Całość polewamy domową polewą czekoladową i dodatkowo dekorujemy wierzch startą (u mnie obieraczką) czekoladą.

Połączenie mascarpone, truskawek i czekolady to jedno z pyszniejszych kombinacji smakowych. Deser po przekrojeniu wygląda niesamowicie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z truskawkami.

Zdjęcie - Ciasto chatka puchatka z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO CHATKA PUCHATKA Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 2 x opakowanie herbatników kakaowych
  • kilka truskawek o podobnym kształcie
  • starta gorzka czekolada do dekoracji

Na folii aluminiowej układamy trzy rzędów herbatników po sześć.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Jeśli używasz śmietan-fix postępuj zgodnie z opakowaniem. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy ostudzoną żelatynę. Wykładamy na herbatniki 1/4 kremu. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników, wykładamy ponownie cienką warstwę kremu. Na środku układamy w rzędzie truskawki i przykrywamy środek kremem. Następnie unosząc folię z jednej i z drugiej strony tworzymy trójkąt (w środku warstwa z truskawkami). Dokładnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy. Ciasto odwijamy z folii i polewamy lekko ostudzoną polewą. Wierzch ciasta oprószamy startą czekoladą i zostawiamy do stężenia w lodówce.

Zdjęcie - Ciasto chatka puchatka z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto chatka puchatka z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto chatka puchatka z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Brownie z truskawkami i kremem
2

Brownie z truskawkami i kremem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto wiśnia z kawą
2

Ciasto wiśnia z kawą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Dyniowe placuszki
1

Dyniowe placuszki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kruche ciasteczka z migdałami
2

Kruche ciasteczka z migdałami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Marynowane ogórki w curry
4

Marynowane ogórki w curry

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Hawajskie ciasto marchewkowe
2

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Tarta z kremem mascarpone i malinami
2

Tarta z kremem mascarpone i ma…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”
1

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami
1

Sernik na zimno z białą czekol…

food² food²
Food Square

Gęsty sos czekoladowy bez cukru
1

Gęsty sos czekoladowy bez cukr…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Murzynek z wiśniami
2

Murzynek z wiśniami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bananowiec straciatella
2

Bananowiec straciatella

ilovebake ilovebake
I Love Bake