Ciasto budyniowe ze struclą makową

Ciasto budyniowe ze struclą makową
przepis:

 .

1 żółtko

1 jajko

25 dag mąki

10 dag masła

0,5 łyżki smalcu

0,5 szklanki  gęstej kwaśnej śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 puszki  (małej) gotowej masy makowej

 .

Masło i smalec posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia.

Dodać żółtko, jajko i śmietanę. Wyrobić elastyczne ciasto.

Ciasto podzielić na 2 części, włożyć na pół godziny do lodówki.

Jedną część ciasta rozwałkujemy cienko w prostokąt.

Nakładamy na niego  równomiernie masę makową i zawijamy w struclę.

Drugą część ciasta rozwałkowujemy na 2 cienkie placki.

W dobrze nagrzanym piekarniku  pieczemy  oddzielnie  przez ok. 15 min.  każdy z placków.

Struclę makową zwijamy w ślimaczka, tak aby pasowała do okrągłej foremki, na której  piekliśmy placki. Pieczemy ją  także w piekarniku  przez ok. 25 min.

 .

Krem:

3 szklanki mleka

7 łyżek cukru

1 cukier waniliowy

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

10 dag masła

 .

2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło.

W pozostałej szklance mleka dobrze rozpuścić obydwie mąki, dolać je do gotującego się mleka i zrobić budyń.

 .

 .

Kiedy budyń przestygnie wykładamy 1/3 z niego na jeden z okrągłych placków.

Na warstwę budyniu układamy struclę makową,  a na nią  resztę budyniu.

Na wierzch kładziemy drugi placek, lekko dociskamy i posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcie - Ciasto budyniowe ze struclą makową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto budyniowe ze struclą makową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto budyniowe ze struclą makową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto budyniowe ze struclą makową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto budyniowe ze struclą makową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów