Ciasto budyniowe ze struclą makową
.
1 żółtko
1 jajko
25 dag mąki
10 dag masła
0,5 łyżki smalcu
0,5 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 puszki (małej) gotowej masy makowej
.
Masło i smalec posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia.
Dodać żółtko, jajko i śmietanę. Wyrobić elastyczne ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części, włożyć na pół godziny do lodówki.
Jedną część ciasta rozwałkujemy cienko w prostokąt.
Nakładamy na niego równomiernie masę makową i zawijamy w struclę.
Drugą część ciasta rozwałkowujemy na 2 cienkie placki.
W dobrze nagrzanym piekarniku pieczemy oddzielnie przez ok. 15 min. każdy z placków.
Struclę makową zwijamy w ślimaczka, tak aby pasowała do okrągłej foremki, na której piekliśmy placki. Pieczemy ją także w piekarniku przez ok. 25 min.
.
Krem:
3 szklanki mleka
7 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag masła
.
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło.
W pozostałej szklance mleka dobrze rozpuścić obydwie mąki, dolać je do gotującego się mleka i zrobić budyń.
.
.
Kiedy budyń przestygnie wykładamy 1/3 z niego na jeden z okrągłych placków.
Na warstwę budyniu układamy struclę makową, a na nią resztę budyniu.
Na wierzch kładziemy drugi placek, lekko dociskamy i posypujemy cukrem pudrem.