Ciasto budyniowe z rabarbarem

Ciasto budyniowe z rabarbarem
Rabarbar po raz pierwszy w tym sezonie... :)
Przepis na to ciasto zamieściła dorotus76, potem zobaczyłam je na blogach Zebrry i wedelki. Postanowiłam więc i ja dołączyć do tak zacnego grona ;)
Ciasto jest po prostu re-we-la-cyj-ne. Trochę się obawiałam, bo ostatnio nawiedziło mnie małe fatum i kilka rzeczy w kuchni kompletnie mi się nie udały, a na dodatek to ciasto lekko opadło po wyjęciu z piekarnika. Tymczasem – wyszło jak ta lala ;) Wieki nie jadłam ciasta z budyniem, a tu komponuje się on świetnie z kwaskowatym rabarbarem. Polecam!


Zdjęcie - Ciasto budyniowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM
ciasto:
200g miękkiego masła,
pół szklanki cukru,
2 jajka,
185g mąki pszennej,
¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
½ łyżeczki sody,
1 torebka budyniu o smaku waniliowym,
ok. 350g obranego i pokrojonego rabarbaru,
kilka łyżek brązowego cukru,
+ cukier puder do posypania
budyń:
2 płaskie łyżki (15 ml) budyniu waniliowego lub śmietankowego (po zważeniu wychodzi na to, że jest to 35g proszku, czyli 1 paczka),
250ml mleka,
2-3 łyżki cukru,
1 łyżka masła,
ekstrakt wanilii lub aromat waniliowy

Przygotować budyń: 2/3 szklanki mleka zagotować, w pozostałej części rozrobić proszek budyniowy i cukier, wlać do gotującego się mleka i intensywnie mieszać, dopóki nie zgęstnieje. Dodać masło i ekstrakt (1-2 łyżeczki), wymieszać dokładnie, szczelnie przykryć i odstawić do ostudzenia.

Ciasto: w jednej misce wymieszać razem mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać jajka, cały czas intensywnie miksując. Dodać suche składniki i miksować do ich połączenia się.

Dno tortownicy o średnicy 21cm lub kwadratowej formy o podobnej powierzchni wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć prawie połowę ciasta i równo rozsmarować. Następnie równą warstwą wyłożyć ostudzony budyń. Na niego wyłożyć pozostałe ciasto. Jest to trochę skomplikowane, bo gęste ciasto powinno całkiem pokryć budyń, ale... efekt rekompensuje ten trud z nawiązką ;) Na ciasto wyłożyć rabarbar i posypać go brązowym cukrem.

Piec w temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę i 15 minut.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Kategorie przepisów