Ciasto budyniowe z borówkami
Ciasto budyniowe z dodatkiem borówek. Puszyste mięciutkie, pachnące budyniem.
Idealne do popołudniowej kawy, lub herbaty.
Przygotujecie je prosto i szybko z podstawowych składników.
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej tortowej
2 budynie śmietankowe, lub waniliowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g. borówek + 1 łyżeczka mąki
Dodatkowo:
kilka borówek na wierzch
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Następnie stopniowo dolewać olej, cały czas miksując na niższych obrotach.
Masa cały czas powinna być puszysta.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem w proszku.
Przesiać do ubitych jajek z olejem.
Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Do umytych i osuszonych borówek wsypać łyżeczkę mąki i delikatnie wymieszać.
Tak przygotowane borówki przełożyć do miski z ciastem.
Ponownie delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ciasta ułożyć dodatkowo kilka borówek.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 1 godzinę.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.