Ciasto brzdąc

Ciasto brzdąc

Ciasto brzdąc na jasnym biszkopcie z lekkim kremem kakaowym. Idealne ciasto na przeróżne święta, okazje i urodziny.

 

W oryginalnym przepisie krem był na bazie kwaśnej śmietany, ale ja wykonałam lżejszą i delikatniejszą wersję w smaku.

Leciutki, puszysty biszkopt nasączony ponczem na bazie pomarańczy i odrobiny alkoholu. Krem jest z dodatkiem kakao, który świetnie współgra z ciastem.

Ciasto brzdąc to szybkie i proste ciasto, które możesz przyrządzić na urodziny dla dzieci, święta lub imprezy. Ciasto możesz przełożyć dżemem wiśniowym lub powidłami śliwkowymi w wersji jesiennej.

Zdjęcie - Ciasto brzdąc - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO BRZDĄC

SKŁADNIKI:

BISZKOPT

  • 6 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

KREM KAKAOWY

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny*
  • 1/3 szklanki wody

NASĄCZENIE

  • 1/3 szklanki wody
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki alkoholu np. wódki (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

* żelatynę możemy zastąpić śmietan – fixem

Formę o wymiarach 24 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia i lekko wycinamy wierzch biszkoptu lub przekrawamy na pół. Jeden blat układamy na dnie formy i nasączamy połową ponczu (wszystkie składniki mieszamy ze sobą).
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na sztywny krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i kakao. Niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy. Połowę kremu wykładamy na biszkopt. Przykrywamy drugą częścią, lekko nasączamy i ponownie wykładamy krem. Za pomocą łopatki cukierniczej wykonujemy na wierzchu wzorek. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Dekorujemy wierzch posiekanymi orzeszkami.

Zdjęcie - Ciasto brzdąc - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto brzdąc - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy