Ciasto Bounty

Mocno kokosowe ciasto bounty przypominające w smaku słynny batonik. Krem na bazie mleczka kokosowego z mnóstwem wiórek, czyli coś szczególnego dla wielbicieli kokosa. Przepyszny deser do błyskawicznego przygotowania.

Ciasto na bounty jest mocno kakaowe, wilgotne i słodziutkie w smaku. Doskonale nadaje się również pod inne ciasta np. z owocami.

Krem kokosowy jest bardzo prosty i nie wymaga nawet miksowania. Wystarczyć wszystkie składniki ze sobą połączyć i podgotować do zgęstnienia masy. Proste i szybkie.

Całość chłodzimy, wylewamy czekoladową polewę na wierzch ciasta i gotowe.

Uwielbiam takie desery szczególnie latem, kiedy nie muszę tworzyć ciasta składających się z kilku warstw.

Ciasto Bounty to kokosowy raj. Uwielbiam jego delikatny smak, kremową konsystencję i do tego czekolada, które wspaniale kontrastuje z kokosową masą.

TUTAJ znajdziesz przepis na domowe batoniki bounty.

Zdjęcie - Ciasto Bounty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO BOUNTY

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ KOKOSOWĄ:

  • 700 ml mleka kokosowego
  • 350 g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 200 g cukru
  • 200 g masła

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 90 ml śmietanki kremówki 30%

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto i masę kokosową powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy razem z kakao. Jajka miksujemy razem z cukrem i solą na jasną i puszystą masę. Następnie powoli wlewamy olej cały czas miksując. Na koniec dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 20-25 min. do tzw. suchego patyczka.
Mleko kokosowe przelewamy do garnuszka o grubym dnie. Gotujemy z wiórkami, kaszą oraz cukrem. Gotujemy, aż masa będzie gęsta. Na koniec dodajemy masło i gotujemy do rozpuszczenia. Gotową masę wylewamy na ciasto. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie wkładamy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na masę i równomiernie rozprowadzamy. Zostawiamy na około 15 min do stężenia.

Zdjęcie - Ciasto Bounty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Bounty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Rolada Bounty bez pieczenia
2

Rolada Bounty bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Snickers bez pieczenia
4

Snickers bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

10

"Magiczne" ciasto czekoladowe

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Torcik  noworoczny
16

Torcik noworoczny

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Torcik nanaimo
21

Torcik nanaimo

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione

Jabłecznik ze śmietankową pianką
1

Jabłecznik ze śmietankową pian…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Filety z kurczaka w panierce kokosowej
1

Filety z kurczaka w panierce k…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Buraczkowa tarta tatin
1

Buraczkowa tarta tatin

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Korzenne powidła śliwkowe z migdałami i koniakiem. Bez cukru!

Korzenne powidła śliwkowe z mi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciasto bananowe z rodzynkami i orzechami
1

Ciasto bananowe z rodzynkami i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sałatka z jarmużem

Sałatka z jarmużem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto z wafelkową warstwą
2

Ciasto z wafelkową warstwą

ilovebake ilovebake
I Love Bake