Ciasto Bounty

Mocno kokosowe ciasto bounty przypominające w smaku słynny batonik. Krem na bazie mleczka kokosowego z mnóstwem wiórek, czyli coś szczególnego dla wielbicieli kokosa. Przepyszny deser do błyskawicznego przygotowania.
Ciasto na bounty jest mocno kakaowe, wilgotne i słodziutkie w smaku. Doskonale nadaje się również pod inne ciasta np. z owocami.
Krem kokosowy jest bardzo prosty i nie wymaga nawet miksowania. Wystarczyć wszystkie składniki ze sobą połączyć i podgotować do zgęstnienia masy. Proste i szybkie.
Całość chłodzimy, wylewamy czekoladową polewę na wierzch ciasta i gotowe.
Uwielbiam takie desery szczególnie latem, kiedy nie muszę tworzyć ciasta składających się z kilku warstw.
Ciasto Bounty to kokosowy raj. Uwielbiam jego delikatny smak, kremową konsystencję i do tego czekolada, które wspaniale kontrastuje z kokosową masą.
TUTAJ znajdziesz przepis na domowe batoniki bounty.
CIASTO BOUNTY
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki kakao
- 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ KOKOSOWĄ:
- 700 ml mleka kokosowego
- 350 g wiórków kokosowych
- 5 łyżek kaszy manny
- 200 g cukru
- 200 g masła
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 90 ml śmietanki kremówki 30%
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto i masę kokosową powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy razem z kakao. Jajka miksujemy razem z cukrem i solą na jasną i puszystą masę. Następnie powoli wlewamy olej cały czas miksując. Na koniec dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 20-25 min. do tzw. suchego patyczka.
Mleko kokosowe przelewamy do garnuszka o grubym dnie. Gotujemy z wiórkami, kaszą oraz cukrem. Gotujemy, aż masa będzie gęsta. Na koniec dodajemy masło i gotujemy do rozpuszczenia. Gotową masę wylewamy na ciasto. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie wkładamy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na masę i równomiernie rozprowadzamy. Zostawiamy na około 15 min do stężenia.