Ciasto biszkoptowe z winogronami
Do tego ciasta pasują chyba wszystkie jesienne owoce: jabłka, gruszki, śliwki… Tu w Pizie trwa jeszcze sezon na winogrona, trafne więc wydało mi się dodanie tego właśnie owocu do lekkiego ciasta biszkoptowego z przepisu mojej Mamy. Wyszło pyszne! Domowy biszkopt z owocami: tak, tego było mi trzeba:)
Składniki:
· 3 jajka· 1 szklanka mąki· 1 szklanka cukru· 1 kieliszek rumu· sok i skórka otarta z 1 małej cytryny· ½ łyżeczki proszku do pieczenia· 2 duże kiście winogron
Winogrona pozbawić pestek. Białka ubić na sztywną pianę. Cukier utrzeć z żółtkami, dodać mąkę, proszek do pieczenia, rum i sok z cytryny, wymieszać. Delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Do ciasta dodać 2/3 winogron i skórkę z cytryny, ponownie delikatnie wymieszać. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, wlać ciasto. Powierzchnię ciasta posypać pozostałymi winogronami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180°C przez ok. 40 min. Ciasto ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.